/scroll down to English version/Porcja dla 2 osób.
500 g fileta z mintaja lub innej ulubionej ryby (użyłam 2 pstrągi każdy po 270 g)
2 łyżki mąki ryżowej, 2 łyżki mąki kukurydzianej, zmieszane razem,*
sok z ½ cytryny
3 ziemniaki, obrane, pokrojone w plasterki i na pół
¼ korzenia selera, obrany, pokrojony w kostkę
2 średniej wielkości marchewki, obrane, pokrojone w plasterki
1 pietruszka, obrana, pokrojona w plasterki – mój dodatek, nie ma w oryginale
1 duża cebula, obrana, pokrojona w piórka
2 ząbki czosnku, rozgniecione (uwielbiam czosnek, więc dodałam 3 ząbki)
10 – 12 suszonych śliwek
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
3 łyżeczki ketchupu, bezglutenowy
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
100 ml wody
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
olej do smażenia
sól, pieprz do smaku
Śliwki zalej ciepłą wodą, tak by całe były zanurzone w wodzie. Po 20 minutach odlej wodę i namoczone śliwki pokrój w grube paski. Rybę umyj, osusz, skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące. Smaż rybę na oleju z obu stron na złoty kolor, na średnim ogniu, po 5 – 7 minut z każdej strony. Do głębokiego rondla wlej 3 łyżki oliwy, dodaj pokrojone ziemniaki, marchew, seler i pietruszkę oraz cebulę. Smaż wszystko na średnim ogniu przez 5 minut, dolej 100 ml wody i duś pod przykryciem kolejne 15 minut, mieszając od czasu do czasu, woda wyparuje. Pod koniec smażenia dodaj śliwki i duś jeszcze kilka minut. Warzywa przenieś do naczynia w którym będziesz zapiekać rybę, na jarzynach (warzywach) połóż rybę. Śmietanę wymieszaj z koncentratem pomidorowym i ketchupem, ze 100 ml wody, dodaj czosnek, dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polej warzywa i rybę. Zapiekaj danie przez 10 – 15 minut w nagrzanym do 175 stopni Celsjusza piekarniku, bez termo obiegu. Przed podaniem posyp rybę natką pietruszki. Smacznego.
Uwaga: W oryginale sos został przygotowany z 150 ml gęstego, przecierowego soku pomidorowego, czosnku, śmietany, soli i pieprzu.
Przepis wzięłam z książki kucharskiej Macieja Kuronia ‘Smaczne dania z Biedronką’.
2 servings
500 g pollock fillet or other favorite fish (I used 2 trout, 270 g each)
2 tablespoons of rice flour, 2 tablespoons of cornstarch, mixed together
lemon juice 3 potatoes, peeled, sliced and in half
1/4 of celery root, peeled, diced
2 medium-sized carrots, peeled and sliced
1 parsley, peeled, sliced - my addition is not in the original
1 large onion, peeled and sliced
2 cloves of garlic, pressed (I love garlic so I added 3 cloves)
10 - 12 prunes
2 tablespoons of thick sour cream
3 teaspoons of ketchup, gluten-free
3 teaspoons of tomato paste
100 ml of water
1 tablespoon of chopped parsley
oil
salt and pepper to taste
Pour warm water over the plums so that they are all in the water. After 20 minutes, drain the water and cut the soaked plums into thick strips. Wash fish, dry it, sprinkle with lemon juice, season with salt and pepper, and coat in flour. Fry the fish in oil on both sides until golden brown, over medium heat, 5 - 7 minutes on each side.
Pour 3 tablespoons of oil into a deep saucepan, add chopped potatoes, carrots, celery, parsley and onion. Fry everything over medium heat for 5 minutes, add 100 ml of water and simmer, covered for another 15 minutes, stirring occasionally, the water will evaporate. At the end of frying, add the plums and simmer a few minutes more. Transfer the vegetables to the dish in which you will bake the fish, put the fish on top of the vegetables. Mix the cream with tomato paste and ketchup, with 100 ml of water, add garlic, season with salt and pepper. Pour the prepared sauce over the vegetables and fish. Bake the dish for 10 - 15 minutes in an oven preheated to 175 degrees Celsius, without air flow. Before serving, sprinkle the fish with parsley.