Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

sobota, 11 maja 2019

Witaminy i minerały - jak je łączyć, a których nie i jak je przyjmować?

Witaminy i minerały są niezbędne dla zdrowia, prawidłowego funkcjonowania organizmu i dobrej kondycji. Najlepiej, gdy pochodzą z naturalnych źródeł, a więc z produktów spożywczych. Jednak jeżeli dieta jest uboga w witaminy lub z powodu nietolerancji, alergii i chorób (choroby tarczycy, układu pokarmowego, cukrzyca) musisz być na diecie eliminacyjnej, należy wtedy uzupełnić niedobory poprzez odpowiednią suplementację. Co ważne, niektóre witaminy można ze sobą łączyć, wybrane nawet trzeba, ale są również takie, których nie powinno się zażywać jednocześnie.

Przed rozpoczęciem stosowania witamin najlepiej skonsultować się z lekarzem w celu wykonania odpowiednich badań. Chodzi o to, aby sprawdzić, jakich witamin brakuje w organizmie, a także których jest za dużo lub też, które są w normie. Suplementację najlepiej uzgodnić z lekarzem lub dietetykiem, który zaleci odpowiednia dawkę i pomoże dobrać najlepszy produkt (jeśli na stałe przyjmujemy leki albo cierpimy na jakąś przewlekłą dolegliwość, taka wizyta jest obowiązkowa). Podstawa to czytanie ulotek, które zawierają informacje na temat dawkowania suplementu, zalecanych środków ostrożności.

Przed zakupem witamin warto dowiedzieć się jak łączyć witaminy i minerały, aby ich stosowanie rzeczywiście miało sens. Nieprawidłowe ich zażywanie czy nieprawidłowe ich łączenie wpływa na wchłanianie witamin w organizmie. Jedne drugim mogą to skutecznie utrudniać, a więc ich spożywanie nie da oczekiwanych efektów. Kupowanie preparatów wielowitaminowych nie jest korzystne. Gdy to możliwe, sięgaj po preparaty kilkuskładnikowe, które zawierają składniki działające synergicznie, np. selen organiczny + witamina E.


Witaminy i minerały, które warto łączyć ze sobą!
  • Witaminę K należy łączyć z witaminą H w celu poprawy jej wchłaniania.
  • Z kolei witamina E jest lepiej wchłaniana, kiedy łączy się ją z witaminą A, B i C oraz selenem.
  • Lepsze przyswajanie witaminy D zapewniają witamina A, C i E, a także witamina K* . Dobrze też zażywać ją z wapniem.
  • Wchłanianie żelaza przyspiesza spożywanie go razem z witaminami z grupy B i E oraz z witaminą C.
  • Witamina C lepiej się wchłania w połączeniu z witaminami z grupy B, A i E, a także z magnezem, cynkiem i wapniem.
  • Witamina A powinna być łączona z witaminami z grupy B, C, D, E i cynkiem.
  • Dobrze współgrają ze sobą magnez i potas. Magnez warto też łączyć z witaminą C.
  • Wchłanianie przez organizm witaminy B9 (kwau foliowego) poprawiają: witamina B1, witamina B6, witamina B12, kwas para-aminobenzoesowy, witamina H oraz witamina C.
  • Selen łącz z witaminą A i C. A witaminę B12 z witaminą A i wapniem.
  • Suplementacja cynku wyższa niż 30 mg dziennie powinna być połączona z suplementacją miedzi. Zaleca się, aby osoby stosujące suplementy z cynkiem zażywały jednocześnie miedź (1 mg miedzi na 10 mg cynku).
  • Potas dobrze współgra z witaminą B6 i magnezem.
  • Witamina D pomaga w absorpcji fosforu.

*Witaminę D należy spożywać razem z witaminą K2. Bez witaminy K2, organizm nie potrafi kierować wapnia do kości, gdzie jest potrzebny, zamiast tego wapń dostaje się do tkanek miękkich np. tętnic, co prowadzi do bardzo tragicznego w skutkach połączenia osteoporozy i miażdżycy, oraz innych bardzo złych skutków „paradoksu wapnia.” Dostarczając sobie niepozornej i mało znanej witaminy K2, która niesie ze sobą ogromne korzyści zdrowotne dla ciała, stajemy się mniej podatni na próchnicę zębów, choroby serca, raka prostaty, raka wątroby, cukrzycy, zmarszczki, otyłość, żylaki i inne dolegliwości.Jeżeli pominiemy witaminę K2 przy zażywaniu witaminy D i wapnia, to według najnowszych badań faktycznie zwiększamy ryzyko zawału serca i udaru mózgu, ponieważ podany wapń odkłada się w tętnicach, czyli następuje zwapnienie żył - miażdżyca i to jest właśnie ten „paradoks wapnia”.


Witaminy i minerały, których nie należy łączyć !
  • Zdecydowanie odradza się stosowanie cynku z wapniem i magnezem, a także wapnia z magnezem. Połączenie to wzajemnie ogranicza przyswajalność.
  • Trzeba unikać połączenia błonnika z witaminami. Zaburza on ich przyswajalność.
  • Nie można łącząc ze sobą żelaza i wapnia, przyswajalność żelaza będzie blokowana. Ponadto żelaza nie można łączyć z miedzią, cynkiem, kobaltem i magnezem, który zmniejsza wchłanianie żelaza.
  • Z kolei witamina A i E wstrzymują działanie biotyny – B7.
  • Cynk może obniżyć korzystne działanie witaminy D.
  • Zaś witamina C obniża korzystne działanie miedzi, a witamina D przyczynia się do niedoboru magnezu.
  • Nieodpowiednie jest też łączenie selenu z cynkiem.
  • Mangan wchodzi w interakcje z wapniem i magnezem, w dużych dawkach ograniczają wchłanianie manganu. Unikaj i tego połączenia.
  • Wapń i stront to złe połączenie. Połączone razem, będą rywalizować o absorpcję blokując się nawzajem. Ogólną zasadą jest, że stront należy przyjmować rano, a wapń należy przyjmować wieczorem. Również potas konkuruje z wapniem o wchłanianie w organizmie.

UWAGA! Stosując witaminy trzeba pamiętać o tym, że przed jedzeniem należy zażywać witaminy, które są rozpuszczalne w wodzie. Z kolei po posiłku przyjmuje się witaminy, które rozpuszczają się w tłuszczu. Dzięki temu są one dużo lepiej wchłaniane. Temperatura też ma wpływ na witaminy, zbyt wysoka prowadzi do rozkładu niektórych z nich. Pamiętaj też, że niektórym witaminom szkodzi światło, więc odpowiednio je przechowuj.
Do witamin rozpuszczalnych w wodzie można zaliczyć witaminy C,B1, B2, B3, B4 i B12.
Do witamin, które rozpuszczają się w tłuszczach należą witaminy A, D, K i E.
Szczególną uwagę trzeba zwrócić na witaminę E, którą powinno się stosować wieczorem po kolacji.


Wchłanianiu witamin szkodzi na pewno alkohol, kawa, herbata, tytoń, cukier, antybiotyki, sok grejpfrutowy może też wchodzić w interakcje z nimi. Suplementy zawierające żelazo, nie należy popijać wodą wysokozmineralizowaną i mlekiem. Chroniczny stres też źle wpływa na wchłanianie witamin.
Najlepiej witaminy przyjmuj dwie godziny przed lub po zażywaniu leków.


Warto przeczytać też artykuły:

JAKICH WITAMIN I MINERAŁÓW NIE POWINNO SIĘ ZE SOBĄ ŁĄCZYĆ.

Witaminy i mikroelementy: sprawdź, jak powinno się je łączyć. Niewiedza może być niebezpieczna



Sałatka z physalis. Goldenberry salad.



/scroll down to the English version/
2 porcje
3 parówki z indyka
2 łyżki oliwy
100 g miechunki peruwiańskiej czyli physalis
45 g rukoli

dressing*
2 łyżki oleju z lnu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka syropu klonowego
sól i pieprz do smaku

Rukolę umyj i osusz, przełóż na talerze. Parówki pokrój w plasterki, podsmaż na oliwie około 3 minut. Parówkę przełóż na sałatę, na wierz posyp miechunkę peruwiańską.
*Wszystkie składniki umieść w małym słoiku i wytrząśnij. Skrop rukolę i delikatnie wymieszaj.

2 servings
3 turkey wiener
2 tablespoons oil
100 g goldenberries (physalis)
45 g rocket salad (arugula)

dressing *
2 tablespoons flax oil
1 tablespoon lemon juice
1 teaspoon maple syrup
salt and pepper to taste


Wash arugula and dry, put on plates. Cut sausages into slices, fry in oil for about 3 minutes. Place fried wienar on lettuce, sprinkle with goldenberries.
* Place all dressing ingredients in a small jar and shake. Drizzle the rocket and mix gently.