Treści umieszczone na stronie są tylko informacją, a nie poradą medyczną czy dietetyczną. Jakiekolwiek zmiany żywieniowe wprowadziłam na własną odpowiedzialność. Jeśli masz problemy ze zdrowiem, to zasięgnij pomocy uprawnionego specjalisty.

Dlaczego warto jeść warzywa i owoce? Why should we eat vegetables and fruit?


Właściwa dieta i odżywianie jest istotną kwestią i ma duży wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie!





 

 

 

Dlaczego warto jeść figi? Why should we eat figs?

ANDI = 56 - 62

 

 

 

 

 

 

 

Dlaczego warto jeść awokado? Why should we eat avocado? 

ANDI = 28 - 37

 

 


 

 

Dlaczego warto jeść melony? Why should we eat melon?  

ANDI = 31- 45

 

 

 

Najzdrowsze owoce lokalne, czyli dlaczego warto jeść jabłka? Why should we eat apples? 

ANDI = 36 - 76


 

 

 

Dlaczego warto jeść czerwone buraki? Why should we eat beetroots?

Buraki ANDI = 80

Boćwina = 1000

 

 

 

 

Dlaczego warto jeść grejpfrut? Why should we eat grapefruit? 

ANDI = 102- 120

   

 

 

 

 

 

Dlaczego warto jeść seler naciowy? Why should we celery?

ANDI = 135 - 151

 

 

 

 

 

 

Dlaczego warto jeść migdały i inne orzechy? Why should we eat almonds and nuts?

ANDI = 34

 

 

 

 

 

Dlaczego warto jeść jarmuż? Why we should eat kale?

ANDI = 1000

 

 

 

 

 

Dlaczego warto jeść borówki i jagody? Why should we eat blueberries?

ANDI = 135

 

 

 

 

Dlaczego powinniśmy jeść zielone warzywa liściaste? Why should we eat green leaf vegetables (lettuce)?

 ANDI = 440 - 860

 

 

 

 

Dlaczego warto jeść żurawinę? Why should we eat cranberry?

ANDI =  207 - 236

 

 

 

 

 

Dlaczego warto jeść jagody acai? Why should we eat acai berry?

ANDI = 319

 

 

 

Dlaczego warto jeść ryby? Czy jeść ryby czy ich unikać? Why should we eat fish? Should we avoid one? 

 ANDI = 20 - 46

 

 

 

 

 

 

Zalety oleju koksowego. Advantages of coconut oil.

 

 

 

 

 

 

 

Dlaczego warto jeść aronię? Why should we eat chokeberry?

 

 

 

 

Zalety oleju z wiesiołka. Advantages of oil evening primrose.

 

 






Dlaczego warto jeść kalarepę? Why should we eat kohlrabi?

ANDI = 393








Dlaczego warto jeść kiełki? Why should we eat sprouts?

kiełki fasoli = 444, kiełki lucerny = 130, kiełki rzodkiewki =  114






Dlaczego warto jeść szparagi? Why should we eat asparagus? 

ANDI = 234







Dlaczego warto jeść rabarbar? Why should we eat rhubarb?

ANDI = 107





Dlaczego warto jeść porzeczki? Why should we eat currants? 

ANDI = 21 

 


Dlaczego warto jeść agrest. Why should we eat gooseberry?


 

 

Dlaczego warto jeść wiśnie? Why should we eat sour cherries? 

ANDI = 60 

 

 

 

 

 

 Dlaczego warto jeść jeżyny? Why should we eat blackberry?

ANDI = 171

   

 

 

 

 

Dlaczego warto jeść cukinię? Why should we eat zucchini? 

ANDI = 164 - 209

 

 

 

 

 

Dlaczego warto jeść granat? Why should we eat pomegranate?

ANDI = 119

 

 

 

 

 

Dlaczego warto jeść brokuł? Why should we eat broccoli? 

ANDI = 444

 

 

 

 

 

Dlaczego warto jeść kaki (persymonę). Why should we eat persimmon?

ANDI = 50 

 

 

 

 

Zalety oleju z lnianki (olej rydzowy). Advantages of camelina oil.

 

 

 

 

Czarnuszka. Nigella (black cumin).

 

 

 

 

 

 

Kurkuma - przyprawa życia. Turmeric spice of life.

 

 

 

 

 

 

Spirulina i chlorella.

 

 

 

 

 

Czystek zioło.

 

 

 

 

Dlaczego warto jeść migdały ziemne chufa. Why should you eat chufa(tigernuts)?

 

 

 

 

Imbir - kłącze o niezwykłych właściwościach. Ginger - rhizome with unusual properties.

 

 

 

Dlaczego warto jeść dynię? Why should you eat pumpkin?

 

 

 

 

 

Pyłek kwiatowy - cenny produkt pszczeli.

 

 

 

Bezglutenowe kasze - kasza jaglana.

 

 

 

 

 

Bezglutenowe zboża rzekome - GRYKA.

 

 

 

 

 

 

 

Bezglutenowe zboża rzekome: komosa ryżowa.

 

 

 

Bezglutenowe zboża rzekome - amarantus.

 

 

 

 

 

 

 

Bezglutenowe: soczewica.

 


 

 

 

 

All About Chiles

Kalendarz warzyw i owoców sezonowych.


MIESIĄC
WARZYWA
OWOCE
styczeń
brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, kapusta, marchewka, pietruszka (korzeń), por, roszponka, seler (korzeń), ziemniaki.
gruszki, jabłka
luty
brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, kapusta, marchewka, pietruszka (korzeń), por, roszponka, seler (korzeń), ziemniaki.
gruszki, jabłka
marzec
brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, kapusta, marchewka, pietruszka (korzeń), por, roszponka, seler (korzeń), ziemniaki, pierwsze zbiory rzodkiewki
gruszki, jabłka
kwiecień
cykoria, endywia, por, roszponka, rzodkiewka, ziemniaki, pierwsze zbiory botwinki i rabarbaru
gruszki, jabłka
maj
botwinka, rzodkiewka, ziemniaki, pierwsze zbiory sałaty, rukoli i szczawiu, szparag
pierwsze zbiory truskawek
czerwiec
botwinka, natka pietruszki (z gruntu), rukola, rzodkiewka, sałata, szczaw, ziemniaki, szparagi, pierwsze zbiory bobu, brokułów, cukinii, fasolki szparagowej, kalafiora, kalarepy, marchewki młodej, ogórków (jeśli temperatura wynosi ok 20 stopni C), pora młodego, selera (liście), szparag, szpinaku, ziemniaków młodych, pod koniec miesiąca zielony groszek i groszek cukrowy
agrest, czereśnie, truskawki, wiśnie, pierwsze zbiory śliwek i porzeczek
lipiec
botwinka, bób, brokuły, cukinia, fasolka szparagowa, groszek zielony, groszek cukrowy, kalafior, kalarepa, marchewka, natka pietruszki, ogórek, por, rukola, rzodkiewka, sałata, seler (liście), szczaw, szparagi, szpinak, ziemniaki, pierwsze zbiory bakłażana, młodych buraków, fenkuł, kukurydzy, papryki, pod koniec miesiąca pomidory (które tak naprawdę są owocami)
agrest, arbuz, czereśnie, maliny, porzeczki, śliwki, truskawki, wiśnie, pierwsze zbiory brzoskwiń i nektarynek
sierpień
bakłażan, brokuły, buraki, cukinia, fasolka szparagowa, fenkuł, kalafior, kalarepa, kukurydza, marchewka, natka pietruszki, ogórek, papryka, pomidory, por, rukola, rzodkiewka, sałata, seler (liście), szczaw, szparagi, szpinak, ziemniaki, pierwsze zbiory fasoli, młodej kapusty i patisona
agrest, arbuz, brzoskwinie, czereśnie, maliny, nektarynki, porzeczki, poziomki, śliwki, truskawki, pierwsze jagody i winogrona
wrzesień
bakłażan, brokuły, buraki, cukinia, fasolka szparagowa, fenkuł, kalafior, kalarepa, kapusta, kukurydza, marchewka, natka pietruszki, ogórek, papryka, patison, pomidory, por, rukola, rzodkiewka, sałata, seler (liście), szczaw, szpinak, ziemniaki, pierwsze zbiory młodej brukselki, cykorii, dyni i jarmużu
brzoskwinie, gruszki, jabłka, jagody, jeżyny, maliny, nektarynki, porzeczki, pigwa, śliwki, winogrona, żurawina
październik
bakłażan, brokuły, buraki, cukinia, cykoria, dynia, fenkuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, kukurydza, marchewka, natka pietruszki, patison, por, pietruszka, rukola, rzodkiewka, sałata, seler (korzeń i liście), szpinak, ziemniaki, pierwsze zbiory młodej brukselki, endywii i roszponki
gruszki, jabłka, pigwa, śliwki, winogrona
listopad
brokuły, brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, marchewka, natka pietruszki, pietruszka, por, roszponka, rukola, seler (korzeń i liście), szpinak, ziemniaki
gruszki, jabłka, pigwa
grudzień
brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, jarmuż, kapusta, marchewka, pietruszka, por, roszponka, seler (korzeń), ziemniaki.
gruszki, jabłka




Prześlij komentarz