Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

sobota, 6 czerwca 2015

Dlaczego warto jeść agrest. Why should we eat gooseberry?

This article will be in Polish only, at the bottom of the article are links to a similar topic in English.
Ten artykuł powstał z kompilacji tekstów/wiadomości znalezionych w Internecie.


Agrest to kolczasty krzew, dorastający do 1,5 metra, wydaje żółte, białe, zielone lub czerwone owoce. Agrest jest owocem z mięsistym miąższem i dosyć grubą skórką pokrytą włoskami. 
Zwany niekiedy winoroślą północy do pewnego momentu utożsamiany był z porzeczką i uważany był za jedną z jej odmian. Występuje w stanie dzikim w Europie, Azji, Afryce. W Polsce to roślina uprawiana, dość często dziczejąca.

W ostatnich latach popularność agrestu nieznacznie spadła. Przyczyniło się do tego przede wszystkim przekonanie o jego cierpkim smaku i trudność ze zrywaniem owoców, bowiem krzewy posiadają liczne kolce.
Szkoda, że owoc ten nie cieszy się popularnością, zwłaszcza, że jest naprawdę zdrowy, a dobrze zrobione przetwory wyśmienite. No i dojrzałe owoce agrestu są naprawdę słodkie.

Agrest jest owocem niskokalorycznym. Takie owoce jak winogrona czy truskawki, z racji dużej zawartości cukru, możemy jeść tylko w ograniczonych ilościach (co zazwyczaj jest trudne do osiągnięcia). Natomiast agrest możemy jeść praktycznie do woli, gdyż w 100g ma tylko 44 kcal.

Owoce agrestu obfitują w składniki mineralne (głównie związki żelaza, miedź i fosfor), witaminy (C, B1, P, prowitaminę A), a także związki pektynowe, cukry (głównie fruktozę i glukozę) oraz kwasy organiczne.

Jedna filiżanka świeżych owoców ma 41,6 mg witaminy C, co stanowi 55 procent zalecanego dziennego spożycia witaminy C dla dorosłej kobiety, a 46 procent dla mężczyzn. Witamina C jest przeciwutleniaczem, który zapobiega powstawaniu wolnych rodników odpowiedzialnych za uszkodzenia DNA. Potrzebna jest także do syntezy kalogenu.
Witamina C jest również odpowiedzialna za zwiększenie odporności organizmu. Dieta bogata w dużą ilość witaminy C może obniżyć ryzyko wystąpienia nadciśnienia, chorób serca, nowotworów, zapalenia kości i stawów.

Agrest zawiera witaminy z grupy B i P, niezbędne dla prawidłowego metabolizmu komórki, czyli zdrowia ogólnego, funkcjonowania całego organizmu. Owoce można bezpiecznie podawać już niemowlakom, które ukończyły dziewiąty miesiąc życia.

Zawiera sporo cennych minerałów, w tym żelazo, magnez, fosfor i wapń, skutecznie wspiera układ kostny i mięśniowy, zapobiega anemii, a nawet poprawia humor (magnez to znany sojusznik dobrego nastroju). Zawiera kwasy organiczne: cytrynowy oraz niewielkie ilości kwasów jabłkowego i winnego, w owocach niedojrzałych dodatkowo występuje kwas bursztynowy. Dzięki pektynom (rodzaj błonnika, typowy dla owoców) agrest pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a kwas jabłkowy poprawia ogólną kondycję organizmu.

Agrest zwiększa produkcję insuliny, hormonu, który jest skuteczny w leczeniu cukrzycy.
 

Jedna filiżanka świeżego agrestu to 18 procent dziennej dawki witaminy A u kobiet a 14 procent u mężczyzn. W agreście, witamina A występuje w postaci złożonej jako karotenoid. Karotenoidy są przeciwutleniaczami, które mogą zapobiegać chorobom serca i chorobom neurodegeneracyjnym (Alzheimer) oraz cukrzycy. Obecna w agreście witamina A, która poprawiają wzrok, chroni również przed takimi dolegliwościami jak kurza ślepota oraz dodatkowo pomaga zachować dobre samopoczucie i apetyt.

Agrest jest bogatym źródłem żelaza i innych składników odżywczych, które zwiększają wzrost włosów oraz zapobiegają wypadaniu włosów. Ponadto żelazo podnosi poziom hemoglobiny we krwi, co zapobiega powstawaniu anemii. Wysoka zawartość żelaza w agreście wpływa także korzystnie na mózg, dostarcza on tlen do mózgu, poprawiając w ten sposób zdrowie mózgu. A duża ilość przeciwutleniaczy jest skuteczna w zapobieganiu degeneracji mózgu, spowodowanej obecnością wolnych rodników. W ten sposób agrest zapewnia pełne korzyści zdrowotne dla mózgu.

Działa on rewelacyjnie na nasz układ trawienny, dzięki kwasom organicznym przyspiesza przemianę materii, a także może pomóc w zaparciach (jego pestki niczym miotełka sprzątają nasze jelita). Można go stosować u małych dzieci, może być skutecznym zamiennikiem dla leków, których rodzice chcą uniknąć walcząc z zaparciami u maluchów. Pomoże również, gdy dokucza wątroba, bądź pęcherzyk żółciowy. Działa też moczopędnie. Jest polecany osobom cierpiącym na artretyzm, bowiem wspiera usuwanie z organizmu nadmiaru kwasu moczowego.

Stosuje się je także jako środek przeciwbólowy przy stanach zapalnych żołądka i jelit, jak również w celu normalizacji procesów trawiennych. Zawarte w agreście pektyny ułatwiają wydalanie z organizmu soli metali ciężkich, a także pobudzają przemianę materii. Regularne spożywanie agrestu jest skutecznym środkiem przeciwko otyłości.

Świeże owoce agrestu i wywary stosuje się przy niedoborze witamin i w celu uzupełnienia soli mineralnych. Jedzenie agrestu jest zalecane osobom cierpiącym na niedobór magnezu, bogactwo tego składnika sprawia, że uporanie się z jego niedostatkiem w organizmie jest możliwe bez konieczności przyjmowania suplementów diety.

Badania naukowe dowodzą, iż kwas bursztynowy, zawarty w owocach agrestu ma właściwości eliksiru młodości. Dlatego lecznicza nalewka z agrestu bardzo polecana jest osobom starszym, chorym na przewlekłe choroby zakaźne, mającym kontakt z promieniotwórczymi materiałami.

Agrest znalazł zastosowanie w kosmetyce, jest składnikiem kremów przeciwzmarszczkowych. To owoc obfitujący w antyoksydanty. 200 g owoców zaspokaja przeciętne, dobowe zapotrzebowanie na witaminę C. Kojarzymy ją głównie z odpornością, jednak troszczy się i o naszą skórę, opóźniając procesy starzenia. Innym przeciwutleniaczem, którego również sporo w agreście, jest witamina A. Ta nie tylko zadba o cerę, ale i nada jej korzystny koloryt. Maseczka agrestowa działa wygładzająco i rozjaśniająco. A obrany agrest, dzięki drobnym pestkom, sprawdza się jako naturalny piling.

Kto nie powinien spożywać agrestu?

Cukrzycy powinni zachować ostrożność w spożywaniu owoców agrestu.
Nie zaleca się spożywania agrestu w przypadku wrzodów żołądka i dwunastnicy, zapalenia okrężnicy i jelit (szczególnie z biegunką), ze względu na dużą zawartość tanin i kwasów. Skórka i nasiona mogą powodować zaostrzenie zapalenia jelit.
Wywary i napary z liści agrestu ma silne działanie moczopędne. Długotrwałe stosowanie może doprowadzić do wypłukania soli mineralnych z organizmu.
W chorobach nerek i dróg moczowych agrest może być spożywany tylko w małych ilościach.
Agrest nie powinien być spożywany ze śliwkami oraz z mlekiem i jogurtem (można go za to łączyć z twarogiem).
Często występuje nadwrażliwość na agrest.

Jaki kupować agrest? 


Zbiory owoców przypadają w zależności od odmiany i pogody: od końca czerwca do sierpnia. Najsmaczniejszy jest ten zbierany w lipcu, dojrzewający w pełnym słońcu.

Do spożycia na surowo i do przygotowania dżemów kupuj miękkie, dojrzałe i soczyste owoce. Gdy chcesz ugotować kompot kupuj twarde owoce.
 

Świeże owoce można przechowywać około tygodnia w lodówce. Agrest można także mrozić.

Jak spożywać agrest?   


Agrest nadaje się jako dodatek do ciast, tart i lodów, przygotowuje się z niego sos do pieczonej kaczki lub gęsi. Z agrestu można również przygotowywać soki, które będą przyspieszały przemianę materii czy przepyszne konfitury i dżemy. Przygotowuje się także wina i nalewki.


Dżem z agrestu ze strony Damsko - męskie spojrzenie na kuchnię:

1/2 kg zielonego agrestu umyj i usuń końcówki, nakłuj, wrzuć do garnka, dodaj 1/2 szklanki cukru i 1/2 szklanki domowego cukru waniliowego, wlej 100 ml wody i gotuj 30 minut, co jakiś czas mieszaj, dżem agrestowy staje się gęsty a owoce rozpadają się w cukrze. Bardzo gorący dżem przełóż do czystych i suchych słoiczków, dokładnie zakręć i odwróć do góry dnem, aż ostygnie. Nie potrzeba go pasteryzować.

Dżem z agrestu i kiwi ze strony Moje gotowanie:

Składniki: 1 kg agrestu, ok. 800 g kiwi (10 szt.), ok. 700 g cukru, sok z 1/2 cytryny, 15 g naturalnej pektyny, listki z kilku gałązek mięty (opcjonalnie).


Słoiki wysterylizuj. Słoiki i nakrętki umyj, wstaw do zimnego piekarnika, ustaw piekarnik na 110° C (termoobieg) i wypiekaj przez ok. 30 min. Agrest odszypułkuj i umyj, kiwi obierz ze skórki i pokrój. Owoce połącz i zmiksuj. Przełóż na patelnię/ do garnka z grubym dnem i zagotuj. W międzyczasie wymieszaj pektynę z 1/2 szklanki cukru.


A oto moje propozycje dań z agrestem (klikając na link przejdziesz do strony z przepisem):
 
Ciasto kokosowe migdałowe z agrestem.
 
Dżem agrestowy z miętą.


Related topic (theme) in English:











Brak komentarzy: