Ten artykuł powstał z kompilacji tekstów/wiadomości znalezionych w Internecie.
Granat często nazywany jest owocem życia. Pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego. Ludzkości znany jest od około 7 tys. lat. Owoc, który na północnej półkuli dojrzewa około września (a na południowej w marcu, gdzie jest bardzo rzadki) ma kształt jabłka oraz żółtobrązowy kolor z czerwonym rumieńcem i jest zwieńczony twardym, przypominającym koronę kielichem. Wewnątrz twardej skórzastej łupiny znajdują się ciasno upakowane białe, różowawe lub szkarłatne półprzezroczyste owoce. Nasiona otoczone są osnówkami, które mają zwykle czerwony kolor, rzadziej różowy lub żółty. Soczyste nasiona są w zależności od odmiany słodkie lub kwaskowate.
Owoc granatowca jest symbolem odrodzenia i życia w chrześcijaństwie i w jego sztuce symbolizuje nadzieję. Jest też jednym z „błogosławionych owoców” buddyzmu.
Granat wielkości naparstka, wyrzeźbiony w kości słoniowej i pokryty inskrypcjami w języku hebrajskim, jest jedynym reliktem, jaki udało się odzyskać ze Świątyni Salomona.
Nazywany także rajskim owocem, od tysięcy lat był symbolem nieśmiertelności i zmysłowości. Historycy właśnie w granacie dopatrują się drzewa życia. Mówi się, że w rajskim ogrodzie rósł granatowiec i jest bardzo prawdopodobne, że „jabłko” z historii o Adamie i Ewie pochodziło z tajemniczego „Drzewa Życia”
Owoce granatu są bogatym źródłem witamin A, C, E i B oraz substancji mineralnych, takich jak wapń, krzem, żelazo, potas i jod. Zawiera również błonnik, kwasy organiczne oraz białko.
Badania naukowe pokazały, że nektar wyciśnięty z owoców granatu pełen jest antyutleniaczy. Zawiera ich trzy razy więcej niż ta sama ilość zielonej herbaty czy czerwonego wina. Owoc granatu zawiera polifenole (związki przeciwutleniające = antyutleniacze) które hamują powstawanie wolnych rodników oraz usuwają już wytworzone, co zmniejsza ryzyko występowania wielu chorób nowotworowych .
Potencjał antyoksydacyjny (zdolność do unieszkodliwiania wolnych rodników) soku z granatu stawia go, wśród wszystkich dostępnych na rynku soków naturalnych, w pierwszym rzędzie.
Polifenole (taniny, flawonoidy) zawarte w owocach granatu wykazują również działanie przeciwzapalne, dlatego pomocne są w leczeniu artretyzmu i reumatyzmu, mają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, wzmacniają pracę serca i obniżają ciśnienie tętnicze krwi, poprawiają przepływ krwi w mięśniu sercowym u pacjentów z chorobą wieńcową i redukują złogi oraz zwapnienia w tętnicy szyjnej, regulują poziom cukru i cholesterolu we krwi, uszczelniają naczynia krwionośne.
Gdy podano sok z granatu chorym na miażdżycę to po roku stosowania złogi miażdżycowe zmniejszyły się o 35%.
Sok pity systematycznie działa także korzystnie przy astmie, a także wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych.
Granaty zawierają estron (folikulinę) – występującą naturalnie formę estrogenu, która jest dziś powszechnie używana w hormonalnej terapii zastępczej, w czasie menopauzy. Coraz więcej kobiet, które chcą uniknąć skutków ubocznych terapii hormonalnej, zwraca się ku naturalnym preparatom, jak np. sok z granatu.
Sok z granatu powinny pijać nie tylko kobiety, lecz także mężczyźni. Odkryto, że granat obecny w diecie panów przeciwdziała w pewnym stopniu impotencji oraz może chronić przed rakiem prostaty. Owoce zawierają składnik, który obniża poziom antygenu gruczołu krokowego, dlatego mężczyźni, którzy są w trakcie terapii antyrakowej prostaty, mogą ją wspomóc, przyjmując dziennie ok. 0,24 l soku z granatu.
Owoc granatu zawiera kwas cytrynowy i taninę o właściwościach ściągających, dlatego dodatkowo jest też polecany w niektórych chorobach żołądka i problemach z trawieniem.
Ponadto granat łagodzi stany zapalne, wzmacnia kości i mięśnie, działa korzystnie na stan zdrowia pacjentów cierpiących na niewydolność nerek, pomaga też znosić objawy przekwitania i spowalnia postęp demencji wywołanej chorobą Alzheimera. Granat działa też ochronnie na płód oraz nie dopuszcza do rozwoju procesów zapalnych.
Owoce granatu pomagają w walce z rakiem, co do tego specjaliści nie mają najmniejszych wątpliwości. Dzieje się tak głównie dlatego, że są źródłem m.in. nieocenionego kwasu ellagowego. To naturalny przeciwutleniacz, który powoduje zahamowanie bądź spowolnienie działania substancji rakotwórczych. Wiąże je czyniąc obojętnymi, co nie powala im na dalsze destrukcyjne działanie w organizmie. Przeprowadzone w USA badania na myszach wykazały, że kwas ellagowy działa tak na rozwój nowotworów wątroby, płuc i przełyku.
W Instytucie Nowotworów Hollings w Medycznym Uniwersytecie Karoliny Południowej naukowcy udowodnili, że zawarty w owocach granatu kwas ellagowy zwalnia też rozwój uszkodzonych komórek okrężnicy, skutkuje śmiercią naturalną części komórek raka prostaty, piersi, odmy i skóry.
Sok z granatów ma zbawienny wpływ nie tylko na ciało, ale również na psychikę. Powinny sięgać po niego osoby zabiegane i zestresowane. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Królowej Małgorzaty w Edynburgu wskazały, że regularne picie czerwonego soku pomaga obniżyć poziom stresu. Natomiast holenderscy uczeni stwierdzili, że granat zapobiega spadkowi zdolności intelektualnych, który zwykle towarzyszy procesowi starzenia się.
Owoc granatu chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, aktywuje procesy regeneracji skóry i przyspiesza gojenie podrażnień, stymuluje fibroblasty (komórki tkanki łącznej wytwarzające włókienka białkowe budujące tkankę, np. w skórze) do syntezy kolagenu i elastyny, w efekcie czego następuje wygładzenie zmarszczek, wzrost gęstości i elastyczności skóry. Ponadto nawilża, zwiększa elastyczność i jędrność skóry, odżywia i rewitalizuje skórę zmęczoną i przedwcześnie starzejącą się.
Olej zawarty w pestkach granatu posiada rzadko występujący w naturze, mocno skoncentrowany kwas punikowy. Zalicza się on do kwasów tłuszczowych omega-5, które także niszczą wolne rodniki i wzmacniają właściwości ochronne skóry.
Tzeira Sofer, jako pierwsza odkryła, że olej uzyskany z pestek ma moc uzdrawiania, a to za sprawą kwasu tłuszczowego, w którym znajdują się przeciwutleniacze o niespotykanej budowie chemicznej. Swoje odkrycie zaprezentowała największym autorytetom naukowym z całego świata i wszyscy zgodnie stwierdzili, że nie jest to ani Omega-3 ani Omega-6 (jak wcześniej przypuszczano), ale dotąd nieznany Omega-5. Obecnie wiemy, że „(…) Jest to 18-węglowy kwas tłuszczowy posiadający trzy podwójne wiązania, przy czym pierwsze podwójne wiązanie znajduje się między piątym i szóstym atomem węgla. Chociaż chemicznie jest podobny do sprzężonego kwasu linolowego (CLA), cząsteczki kwasu Omega-5 są wyjątkowe, ponieważ posiadają trzy podwójne wiązania zamiast dwóch. Dzięki stabilizacji za pomocą wiązań taka cząsteczka jest trwalsza i silniejsza. Co za tym idzie ma dłuższe działanie i lepiej się wchłania”. Dzięki temu Omega-5 w przeciągu ostatnich kilku lat stał się „cudownym” składnikiem stosowanym zarówno w medycynie jak i w odnowie biologicznej. Doktor John Mathias z Medical Center w Houston w Teksasie, który specjalizuje się w chorobach kobiecych bada go od ponad czterech lat. Zauważył bardzo pozytywne rezultaty u ponad 100 kobiet z umiarkowaną i ciężką endometriozą (rozrost błony śluzowej macicy). Spożywanie Omega-5, jako suplementu diety w postaci kapsułek znacznie poprawiło ich stan zdrowia. Według jego obserwacji po stosowaniu preparatów zawierających olej z pestek granatów, także kobiety, które skarżyły się na problemy skórne odnotowały znaczną poprawa.
Chociaż kwas nie jest jeszcze dobrze znany a kosmetyki, które zawierają jego ekstrakt ciągle są w fazie testów klinicznych to wygląda na to, że mają szanse na błyskawiczną międzynarodową karierę dzięki swoim niezwykłym, powoli odkrywanym właściwościom. Jak do tej pory wiemy, że Omega-5 pomaga w naprawianiu uszkodzonych komórek, a także kontroluje i reguluje transport glukozy na poziomie błony komórkowej, co czyni go szczególnie przydatnym dla osób wrażliwych na insulinę. Ma znaczący wpływ na pole magnetyczne człowieka, zwiększając je aż dziesięciokrotnie oraz zakłóca produkcję zapalnych prostaglandyn (grupa hormonów, pochodnych kwasu arachidonowego) i leukotrienów (lipidy związane z układem immunologicznym), które powodują choroby, a to zapewne dopiero początek jego możliwości.
Właściwości lecznicze posiadają także odwary z kory, które mają silne działanie przeciwrobaczne. Znajdujące się w niej alkaloidy – peletieryna i izopeletieryna – paraliżują tasiemca. Oprócz kory podobnie działanie wykazują (tylko o wiele słabsze) również odwary z owoców i napary z kwiatów. Te ostatnie można również z dobrym skutkiem stosować do leczenia biegunek, zaś ze świeżych płatków kwiatowych sporządza się okłady na miejsca stłuczone i spuchnięte.
Jakie granaty kupować?
Kupując granat najpierw należy wziąć go do ręki, by poczuć jego ciężar. Jeśli owoc wyda nam się na lekki w stosunku do wielkości, wybierzmy cięższy. Skórka powinna być gładka, błyszcząca, cienka, napięta, bez zadrapań i skaleczeń.
Jak spożywać granat?
W przypadku granatu zjada się tylko otoczone miąższem nasiona. Wystarczy przekroić owoc na pół i wydrążyć pestki łyżeczką. Można też uderzać w skórkę granatu drewnianą łyżką i nasiona same wypadną.
Dojrzałe owoce granatu rozpoznasz po dźwięku. Te gotowe do spożycia przy delikatnym ucisku skórki wydadzą charakterystyczny odgłos, niedojrzały owoc „nie zareaguje” na opukiwanie i inne zabiegi.
Z granatu można przyrządzać desery i sałatki, robić soki i nalewki.
A oto moje propozycje dań z granatem: (klikając na tytuł dania przejdziesz do przepisu)
Related topic (theme) in English:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz