Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.
piątek, 20 listopada 2015
Gorąca biała czekolada z puree dyniowym. Hot white chocolate with pumpkin puree.
3 porcje
400 ml mleka
60 g białej czekolady
160 g (pół szklanki) puree dyniowego
1 łyżeczka przyprawy do pierników
szczypta soli
kawałki białej czekolady do dekoracji
200 ml śmietany kremówki, ubita na sztywno
cynamon do posypania
alergeny: laktoza
W małym garnuszku umieść mleko, puree dyniowe i przyprawy. Gotuj na średnim ogniu ciągle mieszając aż mleko się zagotuje. Zdejmij z ognia i dodaj czekoladę, wymieszaj. Przed podaniem każdy kubek udekoruj bitą śmietaną, kilkoma kawałkami czekolady i posyp cynamonem. Podawaj natychmiast.
Puree z dyni uzyskasz, gdy upieczesz dynię w piekarniku (obrana, usunięte pestki) w 180 stopniach Celsjusza przez 30 minut, potem zmiksujesz blenderem. Z 600 g dyni powstaje około 350 - 400 g puree.
3 servings
400 ml of milk
60 g of white chocolate
160 g (half a cup) of pumpkin puree
1 teaspoons of gingerbread spices
pinch of salt
pieces of white chocolate to decorate
200 ml of whipping cream, whipped stiffly
cinnamon for sprinkling
allergens: lactose
In a small sauce pan over medium heat, combine milk, pumpkin and spices. Cook string constantly until just simmering. Remove from heat and add chocolate. Just before serving, top each mug with a generous mound of whipped cream, a few shavings of white chocolate, and a sprinkle of cinnamon. Serve immediately.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz