Treści umieszczone na stronie są tylko informacją, a nie poradą medyczną czy dietetyczną. Jakiekolwiek zmiany żywieniowe wprowadziłam na własną odpowiedzialność. Jeśli masz problemy ze zdrowiem, to zasięgnij pomocy uprawnionego specjalisty.
piątek, 12 lutego 2016
Zimowa sałatka z łososiem. Winter salad with salmon.
400 g łososia lub fileta z łososia
80 g nieugotowanej ciecierzycy
80 g szpinaku
1 dojrzałe awokado, obrane i pokrojone w paski
1 pomarańcza, obrana i pokrojona w plastry
1/2 granatu, ziarna
sól
oliwa do smażenia
dressing
2 łyżki majonezu
sok z połowy cytryny
2 łyżeczki bezglutenowej musztardy
1 - 2 łyżeczki płynnego miodu
sól, pieprz
Ciecierzycę mocz całą noc w wodzie. Następnego dnia ugotuj z odrobiną soli, około 20 minut, odcedź.
Wszystkie składniki dressingu połącz ze sobą i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Szpinak umyj i osusz, połącz z dressingiem i wymieszaj. Łososia dopraw solą i usmaż na oliwie. Podziel na cząstki. Do szpinaku dodaj ugotowaną ciecierzycę i łososia, wymieszaj i przełóż na talerze. Na górze umieść awokado i pomarańczę, posyp ziarnami granatu.
400 g of salmon or salmon fillet
80 g of uncooked chickpeas
80 g of spinach
1 ripe avocado, peeled and cut into strips
1 orange, peeled and sliced
1/2 pomegranate
salt
oil for frying
dressing
2 tablespoons of gluten-free mayonnaise
juice of half a lemon
2 teaspoons of gluten-free mustard
1 - 2 teaspoons of liquid honey
salt, pepper
Soak chickpeas overnight in water. The next day, cook it with a little salt, about 20 minutes, drain.
Combine all dressing ingredients together and mix well. Season with salt and pepper. Wash spinach and dry, connect with the dressing and mix. Season salmon with salt and fry in olive oil. Share into particles. To spinach, add cooked chickpeas and salmon, mix and place on the plates. On top, place avocado and orange, sprinkle with pomegranate seeds.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz