This article will be in Polish only, at the bottom of the article is a link to a similar topic in English.
Ten artykuł powstał z kompilacji tekstów/wiadomości znalezionych w Internecie.
Wybrałam ten temat z kilku powodów.
Po pierwsze: figi to jeden z moich ulubionych owoców (i mango).
Po drugie: właśnie mamy sezon na figi i należałoby przygotować z nich jakieś danie.
Po trzecie: dzisiaj na targu kupowałam figi i sprzedawczyni przyznała się, że miała klientkę, która pytała się o figi i jej walory odżywcze. Niestety, tak jak sprzedawczyni, i ja nie wiem za dużo o tych owocach poza tym, że są bardzo zdrowe i smaczne. Stąd ten artykuł. (cena w sezonie 1,00 - 1,30 za sztukę to dobra cena dla konsumenta)
Po czwarte: mam nadzieję, że ten artykuł zachęci Polaków, by kupowali i jedli figi – jeden z najzdrowszych owoców na świecie.
Figa to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Ojczyzną fig jest Azja Mniejsza oraz kraje śródziemnomorskie - słyną z nich Turcja i Grecja. Owoce występują także w wielu innych miejscach na świecie, m.in. Hiszpanii, Gruzji, Armenii, Indiach, Nepalu, Pakistanie, na Półwyspie Indochińskim.
Figi mają bardzo duże wartości odżywcze i właściwości lecznicze.
Ze względu na dużą ilość cukrów, figi to doskonałe źródło energii. Świeże figi zawierają od 15 do 25% glukozy i fruktozy, ), 80% wody i 1,3% białek, przeciwutleniacz witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę PP oraz karoten. Są bardzo bogate w sole mineralne, zawierają przeciętnie: potas (1100 mg%), wapń (230 mg%), magnez (120 mg%), fosfor (260 mg%). Zawartość potasu w suszonych owocach wzrasta z 200 mg/ 100 g (owoce świeże) do 970 mg/ 100 g.
Dzięki dużej zawartości żelaza, figi skutecznie pomagają w walce z anemią.
Spośród wszystkich roślin, figi są najbogatsze w wapń. 100g tego owocu dostarcza tyle wapnia, ile jedna szklanka mleka, powinny więc spożywać je dzieci, osoby z osteoporozą oraz kobiety w okresie menopauzy.
Suszone figi charakteryzują się najwyższą pośród wszystkich owoców zawartością błonnika pokarmowego, dzięki czemu poprawiają perystaltykę jelit zapobiegając zaparciom, odgrywają ważną rolą w zapobieganiu nowotworom jelita grubego i piersi, a także przyczyniają się do obniżania poziomu cholesterolu we krwi.
Są bogate w potas, co jest nie bez znaczenia dla osób cierpiących na nadciśnienie. Badania kliniczne potwierdziły, że spożywanie produktów bogatych w ten pierwiastek pozwala obniżyć ciśnienie krwi. Jednocześnie, poprzez regulację pracy naczyń krwionośnym figi mogą być pomocne w leczeniu hemoroidów.
Figi to jeden z najlepszych środków przeczyszczających. Swoją skuteczność zawdzięczają dużej zawartości kwasów owocowych, pomocnych nie tylko przy zaparciach, lecz także przy schorzeniach wątroby i pęcherzyka żółciowego.
Figi mają działanie odtruwające i odkwaszające organizm. Zawarty w figach cynk wspomaga funkcjonowanie układu hormonalnego. Figi to doskonały naturalny detox, zawiera więcej witaminy B6 niż większość owoców.
Sok z fig to doskonałe źródło flawanoidów i polifenoli przeciwutleniaczy zwalczających szkody powstałe przez wolne rodniki. Naukowcy potwierdzili że suszone figi posiadają silne właściwości antyoksydacyjne, które są związane z dużym stężeniem polifenoli. Przynajmniej część ze wspomnianych polifenoli ma właściwości przeciwnowotworowe, co zostało zademonstrowane w badaniu in vitro. Figi dzięki ich zdolności do alkalizowania organizmu, mogą okazać się pomocne w rzuceniu palenia.
Posiadają właściwości wzmacniające i oczyszczające organizm. Figi mają działanie przeciwbakteryjne, wykrztuśne, wspomagają leczenie wrzodów żołądka. Z owoców figi produkuje się sok, który działa wzmacniająco na serce i naczynia wieńcowe, jest on także z powodzeniem stosowany w leczeniu anemii. Figi gotowane w mleku uśmierzają ból gardła i kaszel. Nalewka przyrządzona z fig, łagodzi duszności przy astmie. Mieszkanki krajów afrykańskich uważają również, że sok z fig leczy bezpłodność i sprzyja laktacji.
Figi uznawane są także za afrodyzjak.
Jakie figi kupować?
Dojrzałe owoce mają kształt gruszki - te o kolorze zielonym są najczęściej suszone, a te o barwie ciemnofioletowej są zjadane na surowo.
Najlepsze figi to te najbardziej dojrzałe, aromatyczne, miękkie w dotyku. Są bardzo zdrowe, smaczne, w kuchni uniwersalne. Figi nie wymagają specjalnego przygotowania, można je jeść w całości lub przekrojone na pół, na słodko, słono, gorąco i zimno. W towarzystwie śmietany, z miodowym sosem, orzechami, likierem, kawałkiem sera. Podane z serem mascarpone tworzą pyszny deserowy duet, w sam raz na eleganckie przyjęcie. Figi można spożywać na surowo, suszone, w kompocie czy też dodane, jako bakalie, do wyrobów piekarniczych, ciast i ciasteczek. Owoce przetwarza się na konfitury, dżemy i konserwy, są idealnym dodatkiem do dziczyzny lub wieprzowiny. Przepysznym rarytasem są suszone figi marcepanowe w whisky.
Kupując suszone figi pamiętajmy, że powinny być miękkie. Nie powinien nas niepokoić biały nalot na owocach – nie jest to pleśń, a cukier będący sygnałem, że owoce są wilgotne, soczyste i miękkie.
A oto moje propozycje dań z figami: (klikając na tytuł dania przejdziesz do przepisu)
Sałatka z figami, bekonem i podsmażoną szalotką.
Tarta migdałowa z figami i malinami.
Sałatka z figami i gruszką.
Tabbouleh z figami i jabłkiem.
Sałatka - figi i granat.
Sałatka z gryką, figami i jabłkiem.
Kurczak w sosie musztardowym i sałatka z suszonymi figami.
Dania z innych blogów, które polecam:
Pizza z kurkami, kozim serem, figami i nutą rozmarynu.
Dżem z suszonych fig i nasion chia.
Related theme in English:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz