90 g miks sałat z szpinakiem lub rukolą
2 kawałki kurczaka (około 300 g)8 suszonych fig, pokrojone w ćwiartki
1 jabłko, pokrojone w plasterki i ćwiartki
200 g śmietany
2 łyżki musztardy
1 łyżka miodu
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
pieprz
2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego
100 ml wody
Sałatę umyj i osusz, przełóż na talerze. Kurczaka dopraw solą i pieprzem, smaż na oliwie około 10 minut, podlej niewielką ilością wody. Śmietanę wymieszaj z musztardą, miodem i natką pietruszki, dodaj do kurczaka i gotuj na małym ogniu dwie minuty, dopraw pieprzem do smaku. Kurczak przełóż na talerz, polej kurczaka i sałatę sosem musztardowym. Obok kurczaka umieść jabłka i suszone figi, skrop delikatnie sosem.
90 g of lettuce mix with spinach or arugula
2 pieces of chicken (300 g)
8 dried figs, cut into quarters
1 apple, sliced and quartered
200 g of cream 12%
2 tablespoons of gluten-free mustard with mustard seeds
1 tablespoon of honey
1 teaspoon of dried parsley
pepper
2 tablespoons of oil or coconut oil
100 ml of water
Wash and dry lettuce, put on plates. Season chicken with salt and pepper and fry in oil for about 10 minutes, pour the small amount of water. Mix cream with mustard, honey and dried parsley, add to the chicken and cook over low heat for two minutes, season with pepper to taste. Transfer the fried chicken onto a plate, pour mustard sauce over chicken and lettuce. Next to the chicken, place apples and dried figs, drizzle with sauce gently/lightly.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz