Przygotowanie własnego dressingu do sałatki to naprawdę łatwe i szybkie zadanie.
Do przygotowania dressingu wykorzystuje mały słoik po konfiturze. Wszystkie składniki umieszczam w słoiczku, zakręcam nakrętkę i wytrząsam około 2 minut. Gotowe.
Podstawą większości moich dresingów jest oliwa, ocet winny lub łagodniejszy sok z cytryny bądź limonki, miód, musztarda, czosnek, zioła świeże lub suszone, czasami dodaje ketchup, majonez i jogurt. Niektóre dressingi robię na bazie soku z grejpfruta lub pomarańczy (oczywiście świeżo wyciśnięty), z zmiksowanym awokado. Doprawiam świeżo zmielonym pieprzem, nie dodaje soli!
Dlatego zawsze w lodówce mam oliwę, ocet winny, cytrynę i limonkę (można naprawdę długo przechowywać w lodówce), musztardę bezglutenową, czosnek i szalotki, świeżą natkę pietruszki, a w szafie miód.
No i przygotowane tak dressingi nie mają ulepszaczy smaku, jajka w proszku, mleka, gumy guar i gumy ksantonowej, konserwantów.
Kupując musztardę lub ketchup wybieraj ten bez dodatków konserwujących, bo ketchup i musztarda już zawierają w sobie substancje konserwujące, więc dodatek chemicznych substancji konserwujących jest nieptrzebny.
Polecam wszystkim stosowanie musztardy bezglutenowej (nie tylko osobom stosującym dietę bezglutenową), ona naprawdę zawiera mało dodatków.
Wybierając etykietę dressing lub sałatka znajdziecie na mojej stronie przepisy na smaczne sosy do sałatek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz