Picie herbaty z czystka, której bazę stanowi ziele tej rośliny - jest skuteczne w walce z wieloma chorobami i znajduje coraz szersze zastosowanie w medycynie naturalnej. Wszystko dzięki zawartości polifenoli - silnych antyoksydantów, które mają dobroczynny wpływ na zdrowie.
Czystek charakteryzuje się wysoką zawartością polifenoli - silnych przeciwutleniaczy. Są to substancje, które mają właściwości antyoksydacyjne, tzn. neutralizują wolne rodniki, które mogą się przyczynić do powstania wielu chorób, w tym nowotworowych. Ponadto polifenole hamują powstawanie i rozwój stanów zapalnych w organizmie, a także wzmacniają, dodają energii. Co więcej, ochraniają naczynia krwionośne i hamują utlenianie się "złego" cholesterolu LDL, zapobiegając tworzeniu się blaszek miażdżycowych. Polifenole wspierają także funkcjonowanie układu odpornościowego i walczą z drobnoustrojami i grzybami. Poza tym działają antyalergicznie, gdyż hamują uwalnianie histaminy.
Potencjał antyoksydacyjny naparu z czystka jest trzykrotnie wyższy od potencjału antyoksydacyjnego zielonej herbaty.
Czystek usuwa toksyczne metale ciężkie z organizmu (szczególnie łatwo wiąże kadm), dlatego polecany jest szczególnie palaczom.
Zwalcza stany zapalne – zwłaszcza górnych dróg oddechowych. Polecany jest nie tylko w przypadku kaszlu i astmy, ale też przewlekłych problemach z bólem zatok.
Regularne picie naparu z czystka powoduje zmianę zapachu wydzielin ciała. Jeśli ktoś ma problem np. z nieprzyjemnym zapachem potu (pachy, stopy), to po kilku tygodniach picia herbatki z czystka zauważy znaczną redukcję przykrego zapachu.
Napar z czystka jest znakomitym środkiem wspomagającym higienę jamy ustnej. Przepłukanie buzi po umyciu zębów naparem z czystka śmiało zastąpi wszelkie drogeryjne płyny do płukania ust, w których najczęściej jako substancja antybakteryjna używany jest toksyczny triklosan. Czystek działa również wybielająco na zęby, ponieważ posiada potężne działanie na bakteryjny biofilm – po prostu go rozpuszcza.
Czystek również można stosować w problemach ze skórą. Stosowanie go pomaga młodym ludziom uporać się z problemem nadmiernego łupieżu, jest pomocny w leczeniu trądziku, drobnych ran skórnych zainfekowanych pałeczką ropy błękitnej. Również stosowanie olejków eterycznych z czystka stymuluje szybką regenerację tkanek.
Warto wiedzieć, że napar z czystka, podobnie jak inne herbaty ziołowe odkwasza organizm, czyli działa alkalizująco na krew, co jest bardzo wskazane w diecie wysokobiałkowej osób odchudzających się i aktywnych.
Właściwości czystka do tej pory były badane jedynie in vitro, czyli w laboratorium, pod mikroskopem, a nie na ludziach. W związku z tym nie można na ich podstawie jednoznacznie stwierdzić, że czystek potrafi zwalczyć boreliozę lub inne choroby. Dlatego czystek należy traktować jedynie jako suplement diety, a picie herbaty z czystka jako uzupełnienie diety w cenne dla organizmu polifenole, co z pewnością wzmocni organizm, poprawi jego funkcjonowanie i ogólne samopoczucie.
Czystek należy pić regularnie, codziennie. Dopiero wtedy pokaże nam cały swój (nomen omen) oczyszczający potencjał. Efekty odczuwalne są po minimum miesiącu regularnego stosowania.
W przeciwieństwie do zielonej herbaty susz z czystka nie zawiera teiny, teofiliny, teobrominy. Napar z czystka z powodzeniem może pić każdy: dzieci od trzeciego roku życia, kobiety w ciąży, matki karmiące i osoby starsze. Jedyne, co możemy poczuć po wypiciu naparu z czystka, to lekkie uczucie suchości w ustach - efekt działania składników antywirusowych.
Ziele czystka należy zakupić cięte, a nie mielone – wtedy widać zawartość, czy nie ma nadmiaru gałązek itd. Dobrej jakości herbatka z czystka powinna składać się niemal w całości z suszonych listeczków i kwiecia.
Herbata z czystka - jak parzyć?
Herbatę z czystka można przygotować, zalewając wrzątkiem 1
czubatą łyżkę ziół i zaparzając ją przez 5-7 minut. Z kolei napar z czystka
można przygotować, zalewając 1 l wody garść czystka (ok. 10 g). Mieszankę
należy doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez ok. 5
minut.
Napój można posłodzić miodem, stevią lub skropić sokiem z cytryny, a latem schłodzony podawać z kostkami lodu i liściem mięty.Źródła:
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/czystek-ziolo-prawdziwe-wlasciwosci-zdrowotne-czystka_37926.html
http://kobieta.onet.pl/zdrowie/zycie-i-zdrowie/czystek-jakie-wlasciwosci-ma-herbata-z-tego-ziola/9r722
http://bonavita.pl/czystek-wlasciwosci-stosowanie-i-przeciwwskazania
http://klaudynahebda.pl/czystek-cistus-incanus/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz