Dwie porcje:
100 g mieszanki sałat (czerwona i zielona)
3 figi, pokrojone w plasterki a potem na połówki
5 małych szalotek, pokrojone w słupki lub krążki
170 g wędzonego parzonego boczku
3 łyżki ziaren słonecznika, nie ma w oryginale, opcjonalnie
50 - 70 g pokruszonego sera z niebieską pleśnią, nie dodałam
Dressing
1 łyżka octu z cytryny
1 łyżka octu winnego, z czerwonego wina
4 łyżki oliwy
1 1/2 łyżeczki musztardy bezglutenowej
1 - 1 1/2 łyżeczki miodu
świeżo zmielony pieprz, do smaku
Wymieszaj ocet winny, sok z cytryny, musztardę i miód w małym słoiczku. Powoli dodawaj oliwę i ciągle mieszaj aż połączą się wszystkie składniki. Dopraw do smaku pieprzem. Ziarna słonecznika upraż na patelni. Bekon pokrój w małe plasterki, smaż na dużej patelni aż będzie chrupiący. Przenieść na wyłożony papierowym ręcznikiem talerz i odstaw do ostygnięcia. Dodaj pokrojone szalotki na gorący tłuszcz po smażeniu bekonu i smaż na złoty kolor aż będą chrupiące, około 1 minuty. Uważaj, aby nie przesmażyć szalotek bo staną się gorzkie. Wyjmij łyżką cedzakową i przenieś na papierowy ręcznik, by osuszyć z tłuszczu.
Sałatę wymieszaj z dressingiem, przełóż na talerze. Na wierzch umieść figi, boczek i szalotki, posyp ziarnami słonecznika.
Obawiałam się połączenia fig z bekonem, ale sałatka wyszła naprawdę smaczna.
Przepis znalazłam na stronie http://www.loveandoliveoil.com/
Two servings:
100 g of a mix lettuces (red and green)
3 figs, cut into slices and then in half
5 small shallots, cut into bars or rings
170 g smoked steamed bacon
3 tablespoons sunflower seeds, not in the original, optionally
50 - 70 g of crushed blue cheese, I didn't add
Dressing
1 tablespoon lemon juice
1 tablespoon vinegar, red wine
4 tablespoons olive oil
1 1/2 teaspoons gluten-free mustard
1 - 1 1/2 teaspoons honey
freshly ground pepper, to taste
Whisk together vinegar, lemon juice, mustard, and honey in a small jar. Slowly drizzle in olive oil, whisking constantly to combine. Season to taste with pepper. Roast sunflower seeds in a frying pan. Cut bacon into small slices, cook bacon in a large skillet over medium-high heat until crispy. Transfer to a paper towel-lined plate and set aside to cool. Add sliced shallots to hot bacon fat and fry until golden brown and crispy, about 1 minute. Take care not to overcook the shallots or they will become bitter. Remove with a slotted spoon and transfer to a paper towel to drain.
Mix salad and dressing, transfer to plates. On top place the figs, bacon and shallots, sprinkle with sunflower seeds.
I found the recipe on page http://www.loveandoliveoil.com/