Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

sobota, 27 sierpnia 2022

Chlebek bananowy. Banana bread.

 







/scroll down to English version/

3 banany
3 jajka
140 g bezglutenowej skrobi kukurydzianej
40 g + 2 łyżki bezglutenowej mąki jaglaej
2 łyżki ziaren aramantusa
3 łyżki erytrytolu
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
1 łyżeczka soku z cytryny
50 g orzechów włoskich, grubo posiekane

Orzechy i1 banana odłóż na bok. Pozostałe składniki umieść w misce i zblenduj. Do masy dodaj orzechy i wymieszaj. Masę przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż przekrojonego banana, skrop sokiem z cytryny. Piecz 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza z termoobiegiem.

3 bananas
3 eggs
140 g of gluten-free corn starch
40 g + 2 tablespoons of gluten-free millet flour
2 tablespoons of aramanthus seeds
3 tablespoons of erythritol
3 tablespoons of rapeseed oil
1 teaspoon of cinnamon
1 teaspoon of gluten-free baking powder
1/3 teaspoon of baking soda
1 teaspoon lemon juice
50 g walnuts, roughly chopped

Put the nuts and 1 banana aside. Place the remaining ingredients in a bowl and blend. Add nuts to the mass and mix. Put the mass into a baking tray lined with baking paper. Place the sliced banana on top, sprinkle with lemon juice. Bake for 40-45 minutes in an oven preheated to 170 degrees Celsius with air flow.


Curry z bakłażanem i ciecierzycą. Curry with eggplant and chickpeas.



/scroll down to English version/

2 cebule
2 duże bakłażany4 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
2/3 łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżeczki przyprawy curry
1 łyżeczka garam masali
2 puszki pomidorów (800 g)
240 g ciecierzycy z puszki (250 ml)
4 łyżki kwaśnej śmietany
sól, pieprz
świeża kolendra

100 g ryżu basmati

Obierz cebule i posiekaj. Pokrój bakłażany na grube półksiężyce. Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę przez około 2 minuty, do zeszklenia. Dodaj bakłażana i smaż, aż się zarumieni i zmięknie, około 15 minut.
Czosnek obierz i pokrój na plasterki. Ciecierzycę odsącz i przepłucz.
Czosnek dodaj do warzyw wraz z przyprawami, wymieszaj. Dodaj pomidory z puszki i ciecierzycę, duś około 15 minut. Dodaj śmietanę, wymieszaj i gotuj jeszcze około 5 minut. Dopraw solą i pieprzem.
W międzyczasie ugotuj ryż basmati zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Podawaj z ugotowanym ryżem, curry posyp świeżą kolendrą.

2 onions
2 large eggplants
4 tablespoons of oil
2 cloves of garlic
2/3 teaspoon of ground ginger
2 teaspoons of curry spice
1 teaspoon of garam masala
2 cans of tomatoes (800 g)
240 g canned chickpeas (250 ml)
4 tablespoons of sour cream
salt, pepper
fresh cilantro

100 g basmati rice

Peel the onions and chop. Cut the eggplants into thick crescents. Heat the oil in a large skillet and sauté the onion for about 2 minutes. Add eggplant and fry until golden and soft, about 15 minutes.
Peel the garlic and cut into slices. Drain the chickpeas and rinse.
Add garlic and spices to vegetables, mix. Add canned tomatoes and chickpeas, stew for about 15 minutes. Add sour cream, mix and cook for about 5 more minutes. Season with salt and pepper. Meanwhile, cook the basmati rice according to the instructions on the package.
Serve with cooked rice, sprinkle the curry with fresh cilantro.