/scroll down to English version/
4 porcje120 g miksu sałat lub 80 g rukoli
250 g pomidorków koktajlowych
80 g szynki Szwarcwaldzka bezglutenowa
8 - 10 oliwek, opcjonalnie
200 g sera mozzarella
1/2 czerwonej cebuli, opcjonalnie
Dressing
3 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy, bezglutenowa
1/2 ząbka czosnku, rozgnieciony
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
świeżo zmielony pieprz
Składniki dressingu połącz ze sobą i mieszaj dokładnie aż uzyskasz jednolity sos. Szynkę pokrój w szerokie pasy. Pomidorki i oliwki przekrój na pół. Cebulę pokrój w kostkę. Sałatę lub rukolę umyj, osusz. Wszystkie składniki sałatki wymieszaj i przełóż do miski. Skrop sałatkę dressingiem. Podawaj natychmiast.
4 servings
120 g lettuce mix or 80 g arugula
250 g cherry tomatoes
80 g Szwarcwaldzka ham, gluten-free (4 slices)
8 - 10 olives, optional
200 g mozzarella cheese
1/2 red onion, optional
Dressing
3 tablespoons olive oil
2 tablespoons lemon juice
1 teaspoon honey
1 teaspoon mustard, gluten-free
1/2 clove garlic, crushed
1/2 teaspoon Provence herbs
freshly ground pepper
Connect dressing ingredients together and mix thoroughly until you get a homogeneous sauce. Cut ham into wide strips. Cut cherry tomatoes and olives in half. Dice red onion. Wash lettuce or arugula, dry. Mix all ingredients of the salad and put into a bowl. Pour dressing over salad. Serve immediately.