2 ogórki gruntowe
1/2 czerwonej papryki
1/2 czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
1 kromka ciemnego chleba bezglutenowego
100 ml wody
sól i pieprz do smaku
2 szczypty oregano
do dekoracji:
1 ogórek gruntowy
kawałek czerwonej papryki
Chleb zalej wodą i odstaw do namoczenia. Pomidory sparz gorącą wodą, usuń skórkę. Pokrój na ćwiartki. Ogórki obierz, pokrój w kostkę. Paprykę umyj i pokrój w kostkę. Czerwoną cebulę poszatkuj. Do namoczonego chleba dodaj pomidory, ogórek, paprykę, cebulę i czosnek. Wszystko zmiksuj na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem, oregano. Wstaw do lodówki na dwie godziny, podawaj schłodzone. Udekoruj papryką i ogórkiem, pokrojone w drobną kostkę.
Możesz podać tą zupę także na ciepło, wtedy dodaję łyżeczkę cukru do zupy.
3 large ripe tomatoes
2 ground cucumbers
1/2 red bell pepper
1/2 red onion
1 clove of garlic
1 slice of brown gluten-free bread
100 ml of water
salt and pepper to taste
2 pinches of oregano
to decoration:
1ground cucumber
a piece of red pepper
Pour water over bread and leave to soak. Blanch tomatoes with hot water, remove a pelt. Cut tomato into quarters. Peel cucumbers, cut into cubes. Wash peppers and cut into cubes. Slice red onion. To the soaked bread add tomatoes, cucumber, peppers, onions and garlic. Blend all to smooth. Season with salt and pepper, oregano. Put gazpacho in the fridge for two hours and serve chilled. Decorate with pepper and cucumber, cuted into small cubes.