5 dużych marchewek
2 duże łodygi selera naciowego
1 duża pietruszka
1 łyżka bulionu warzywnego bezglutenowego w proszku
2 - 3 łyżki masła lub oliwy
5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 łyżeczka ziaren kolendry
1/3 - 1/2 łyżeczki kminu
1 łyżka startego imbiru lub 1 łyżeczka suszonego imbiru
szczypta pieprzu cayenne
sól
4 skrzydełka kurczaka, opcjonalnie
około 1000 ml wody
120 nieugotowanej zielonej soczewicy
Soczewicę ugotuj w wodzie z dwiema szczyptami soli, 15 minut. Odcedź. Marchewkę i pietruszkę obierz, pokrój w kostkę. Seler naciowy umyj i pokrój w plasterki. W garnku umieść marchew, pietruszkę, seler, liście laurowe, ziele angielskie, kmin i ziarna kolendry, dodaj oliwę i wodę, mięso opcjonalnie, gotuj zupę 20 minut. Dopraw zupę solą i pieprzem cayenne, dodaj imbir i gotuj kolejne 10 minut. Wyjmij z zupy liście laurowe, kmin, ziele angielski i kolendrę, kurczaka (przelałam zupę przez sito), zmiksuj zupę na krem. Do zupy dodaj ugotowaną soczewicę.
5 large carrots
2 large stalks of celery
1 large parsley root (parsnip)
1 tablespoon of gluten-free vegetable broth powder
2 - 3 tablespoons of butter or olive oil
5 grains of allspice
3 bay leaves
1 teaspoon of coriander seeds
1/3 - 1/2 teaspoon of cumin
1 tablespoon of grated ginger or 1 teaspoon of dried ginger
pinch of cayenne pepper
salt
4 chicken wings, optional
about 1000 ml of water
120 uncooked green lentils
Cook lentils in water with two pinches of salt, 15 minutes. Drain. Peel carrots and parsnips, cut into cubes. Wash celery and cut into slices. In a saucepan, place carrots, parsley, celery, bay leaves, allspice, cumin and coriander seeds, add the olive oil and water, optionally meat, cook the soup for 20 minutes. Season the soup with salt and cayenne pepper, add the ginger and cook 10 minutes more. Remove bay leaves, cumin, coriander, allspice and chicken from the soup (pour the soup through a sieve), blend soup to cream. Add the cooked lentils to the cream soup.