Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

poniedziałek, 17 stycznia 2022

Sałatka warstwowa z mięsem mielonym. Layered salad with minced meat.



/scroll down to English version/

400 g mięsa mielonego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki
sól i pieprz do smaku
oliwa do smażenia

1 mała sałata lodowa, w oryginale 1/3 kapusty pekińskiej, poszarpana na kawałki
1/2 małej czerwonej cebuli, pokrojona w małą kostkę
5 średnich ogórków konserwowych, pokrojone w małą kostkę
200 g kukurydzy z puszki
1 ser mozzarella, pokrojony w małą kostkę

dressing
4 czubate łyżki kwaśnej śmietany
4 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki dressingu wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Odstaw.
Na patelni podgrzej oliwę, dodaj mięso mielone i smaż kilka minut, rozdrobnij podczas smażenia.
Dodaj koncentrat pomidorowy, paprykę słodką i ostrą, dopraw solą i pieprzem. Smaż, aż odparują soki. Odstaw do ostygnięcia.
W misce układaj warstwami - połowa ilości sałaty lodowej, czerwona cebula, ogórki konserwowe, połowa dressingu, mięso mielone, kukurydza, sałata lodowa i reszta sosu. Na wierzch posyp serem mozzarella.

400 g of minced meat 
2 tablespoons of tomato paste 
1/2 teaspoon of sweet pepper/paprika 
1/4 teaspoon of hot pepper/paprika 
salt and pepper to taste
oil for frying 

1 small iceberg lettuce, in the original 1/3 Chinese cabbage, torn into pieces 
1/2 small red onion, cut into small cubes 
5 medium pickled cucumbers, cut into small cubes 
200 g of canned corn 
1 mozzarella cheese, cut into small cubes

dressing 
4 heaped tablespoons of sour cream 
4 tablespoons of mayonnaise 
2 tablespoons of mustard 
1 teaspoon of Provencal herbs 
1 large clove of garlic, pressed 
salt and pepper to taste 

Mix all the ingredients of the dressing, season with salt and pepper. Set aside. 
In a frying pan, heat the oil, add the minced meat and fry for a few minutes, crumble while frying. Add tomato paste, sweet and hot paprika, season with salt and pepper. Fry until juices evaporate. Set aside to cool. 
Put in a bowl in layers - half the amount of iceberg lettuce, red onion, pickled cucumbers, half of the dressing, fried minced meat, corn, iceberg lettuce and the rest of the sauce. Top with mozzarella cheese.