Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

sobota, 5 grudnia 2020

Mini donaty. Mini donuts.

 


/scroll down to English version/


30 - 35 sztuk
160 g bezglutenowej skrobi kukurydzianej
100 g bezglutenowej mąki ryżowej
70 g bezglutenowej mąki z amarantusa
120 g cukru, moim zdaniem wystarczy 80, bo donuty są zbyt słodkie
1 małe opakowanie cukru waniliowego
250 ml mleka kokosowego
3 jajka
5 łyżek oleju słonecznikowego
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

80 g gorzkiej czekolady do dekoracji
urządzenie do pieczenia donatów


W misce wymieszaj wszystkie składniki, odstaw ciasto na 15 minut. Piecz donaty 4 - 5 minut.
Gorzką czekoladę rozpuść na kąpieli wodnej, udekoruj nią upieczone donaty.

30 - 35 pieces 
160 g gluten-free corn starch 
100 g gluten-free rice flour 
70 g gluten-free amaranth flour 
120 g sugar, in my opinion 80 is enough, because the donuts are too sweet 
1 small packet of vanilla sugar 
250 ml coconut milk 
3 eggs 
5 tablespoons sunflower oil 
1 tablespoon gluten-free baking powder 

80 g dark chocolate for decoration

device for baking donuts 

In a bowl, combine all ingredients, let the dough rest for 15 minutes. Bake the donuts for 4 - 5 minutes. Melt dark chocolate on a water bath, decorate the baked donuts with it.