Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

czwartek, 27 stycznia 2022

Deser- mango, nasiona chia i Inka. Dessert - mango, chia seeds and Inka.

 



/scroll down to English version/

2 porcje

1 mango
250 ml mleka kokosowego
150 ml wody
2 łyżeczki miodu
6 łyżeczek bezglutenowej kawy inka (rozpuszczalna kawa zbożowa)
8 łyżek nasion chia

niesłodzone wiórki kokosowe do dekoracji

Mleko kokosowe i wodę wymieszaj z inką i miodem, dodaj nasiona chia i wymieszaj dokładnie. Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny, od czasu do czasu zamieszaj.
Mango obierz, pokrój w kostkę, przełóż do szklaneczek. Potem dodaj nasiona chia. Na wierzchu udekoruj wiórkami kokosowymi.

2 servings

1 mango
250 ml of coconut milk
150 ml of water
2 teaspoons of honey
6 teaspoons gluten-free Inka coffee (instant grain coffee)
8 tablespoons of chia seeds

unsweetened coconut flakes to decoration

Mix coconut milk and water with Inca and honey, add chia seeds and mix thoroughly. Put in the fridge for at least 3 hours, stir occasionally.
Peel the mango, dice it and put it into glasses. Then add the chia seeds. Garnish with coconut flakes on top.


Serniczki na zimno z gruszką. Cold cheesecakes with pear.

 



/scroll down to English version/


7 porcji
1 kg sera na sernik
2 galaretki bezbarwne winogronowe
600 ml gorącej wody
300 ml kremówki
120 g cukru pudru

3 gruszki
1 galaretka gruszkowa
400 ml gorącej wody

Galaretki zalej gorącą wodą, dokładnie wymieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia.
Ubij kremówkę na sztywno. Ser zmiksuj z cukrem pudrem, dodaj ubitą śmietanę i wymieszaj. Na koniec dodaj tężejącą galaretkę i wymieszaj dokładnie. Przełóż do szklaneczek.
Galaretkę gruszkową zalej gorącą wodą, wymieszaj i odstaw do zatężenia.
Gruszki obierz, pokrój w kostkę, umieść na masie serowej, zalej tężejącą galaretką i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

7 servings
1 kg of cheese for the cheesecake 
2 colorless grape jellies
600 ml of hot water
300 ml of whipping cream/heavy cream
120 g of icing sugar

3 pears
1 pear jelly
400 ml of hot water

Pour jelly with hot water, mix thoroughly until dissolved. Set aside to cool.
Whip the heavy cream until stiff. Mix the cheese with icing sugar, add the whipped cream and mix. Finally, add the firming/thickening jelly and mix thoroughly. Transfer to glasses.
Pour pear jelly with hot water, mix and set aside to concentrate/thicken.
Peel the pears, dice them, put them on the cheese, pour over the thickening jelly and put in the fridge for a minimum of 2 hours.