Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

niedziela, 9 czerwca 2019

Kartacze (cepeliny) z mięsem. Grapeshop (cepelinai) with meat.



/scroll down to the English version/
Kartacze to danie polskiej kuchni kresowej. Najczęściej można je spotkać na Suwalszczyźnie i Podlasiu. Litewskim odpowiednikiem kartacza są cepeliny – nazwa ta się wzięła od ich wrzecionowatego kształtu, który przypomina sterowce „Zeppelin” skonstruowane przez Ferdinanda von Zeppelina na początku XX wieku.

8 - 9 sztuk
2 kg ziemniaków
4 łyżki skrobi kukurydzianej
4 łyżki skrobi ziemniaczanej
2 małe jajka
sól do smaku

farsz
450 g mięsa mielonego, użyłam z indyka
1 cebula, obrana pokrojona w kostkę
1 jajko
1 łyżka suszonego majeranku
sól i pieprz do smaku

roztopione ghee do polania
natka pietruszki do posypania

Farsz: Na oliwie podsmaż cebulę. Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, majerankiem i cebulą. Dopraw solą i pieprzem.
Kartacze: 1 kg nieobranych ziemniaków ugotuj w osolonej wodzie. Odstaw do ostygnięcia. Obierz, ugnieć na puree. Pozostałe ziemniaki zetrzyj na tarce na średnich oczkach. Surowe ziemniaki przełóż na gazę, odciśnij dokładnie wszystkie soki. W misce umieść ugotowane ziemniaki, surowe ziemniaki, jajka, mąkę i sól, dokładnie wymieszaj na gładka masę. Ciasto powinno być gęste i zwarte, jeżeli nie to dodaj jeszcze trochę mąki. Z masy ziemniaczanej formuj płaskie, okrągłe placki, na każdym umieść porcję mięsnego farszu.  Zawiń placki ziemniaczane formując kulki w kształcie wrzeciona. Gotuj porcjami w osolonej wodzie przez 20 minut. Wyjmij z wody łyżką cedzakową. Przed podaniem polej roztopionym masłem i posyp natką pietruszki.

Grapeshop is a dish of Polish borderland cuisine. Most often, they can be found in the Suwałki and Podlasie region. The Lithuanian analogue of the grapeshop is the cepelinai - the name comes from their spindle shape, which resembles the zeppelins "Zeppelin" constructed by Ferdinand von Zeppelin in the early twentieth century.

8 - 9 items
2 kg potatoes
4 tablespoons corn starch
4 tablespoons potato starch
2 small eggs
salt to taste

stuffing
450 g minced meat, I used turkey
1 onion, peeled diced
1 egg
1 tablespoon dried marjoram
salt and pepper to taste

melted ghee to pour
parsley to sprinkling

Stuffing: Fry the onion to gold in olive oil. Mix minced meat with egg, marjoram and onion. Season with salt and pepper.
Grapeshop: Cook 1 kg of unpeeled potatoes in salted water. Leave to cool. Peel and knead on mashed potatoes. Grate the remaining raw/uncooked potatoes using medium mesh. Place the grated raw potatoes on the gauze, press all the juices thoroughly. Put mashed potatoes, raw potatoes, eggs, flour and salt in the bowl, mix thoroughly into a smooth mass. The dough should be dense and compact, if not add a little more flour. Make flat, round pancakes from potato mass, place a portion of meat stuffing on each one. Wrap the potato pancakes forming spindle-shaped balls. Cook them in portions in salted water for 20 minutes. Remove grapeshop using skimmer from the water. Before serving, pour melted butter and sprinkle with parsley.