80 g barwnego miksu sałat
400 g pomidorów śliwkowych
300 g żółtego sera gouda
200 g mrożonego zielonego groszku
350 g szynki drobiowej
2 średniej wielkości ogórki konserwowe w occie
natka pietruszki do dekoracji
Sos
250 g jogurtu greckiego
4 - 5 łyżeczek chrzanu, wyborowy Wiesław Dymecki
3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
świeżo zmielony pieprz
Sałatę, pomidory, szczypiorek i natkę pietruszki umyj. Wszystkie składniki sosu połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj, dopraw pieprzem. Groszek ugotuj z szczyptą soli, 15 minut. Ser i szynkę pokrój w kostkę. Pomidory pokrój w kawałki a ogórki w słupki. W dużej misce układaj kolejno warstwy: połowa sałaty, pomidor, ugotowany groszek, połowa sosu, żółty ser, reszta sałaty, szynka, druga połowa sosu i na górze ogórki konserwowe. Udekoruj natką pietruszki.
Zobacz także / See also: Wielkanocna, warstwowa sałatka. Easter layered salad.
80 g of colorful lettuce mix
400 g of plum tomatoes
300 g of gouda cheese
200 g of frozen green peas
350 g of chicken ham
2 medium pickled cucumbers in vinegar
parsley for decoration
Sauce
250 g of Greek yoghurt
4 - 5 teaspoons of horseradish
3 tablespoons of finely chopped chives
freshly ground pepper
Wash lettuce, tomatoes, chives and parsley. Combine all sauce ingredients together and mix well, season with pepper. Cook peas with a pinch of salt, 15 minutes. Cut cheese and ham into cubes. Cut tomatoes into pieces and cucumbers in bars. In a large bowl, place the following layers: half of the lettuce, tomato, cooked peas, half of the sauce, cheese, the rest of the lettuce, ham, the other half of the sauce and on top pickled cucumber. Decorate salad with parsley.