Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

piątek, 1 sierpnia 2014

Ratatouille z pieczonych warzyw i kurczaka. Roasted Vegetable Chicken Ratatouille. Ryż z jarmużem. Rice and kale.





Danie dla 4 - 5 osób.

Ratatouille
1 duży bakłażan
1 duża cukinia
1 duża czerwona papryka
2 piersi z kurczaka
8 ząbków czosnku
3 duże pomidory
sól, świeżo zmielony pieprz
2 łyżki świeżego, posiekanego tymianku lub 1 łyżka suszonego
5 łyżek oliwy

Ryż z jarmużem
200 g ryżu basmati
3/4 - 1 szklanka liści jarmużu, pokrojony w wąskie paski
1/3 dużego pora, pokrojony w średnią kostkę
2 łyżki posiekanego szczypiorku
4 łyżki oliwy
4 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
sól

Bakłażan umyj, pokrój na duże kawałki, aby  pozbyć się goryczki posól i odstaw by puścił soki. Cukinię przekrój na pół, wydrąż łyżką nasiona; pokrój cukinię na duże kawałki. Paprykę i kurczaka pokrój na duże kawałki. Do dużej miski wrzuć pokrojoną cukinię, paprykę, kurczaka i ząbki czosnku, dodaj 5 łyżek oliwy i tymianek, wszystko wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem, ponownie wymieszaj. Pomidory pokrój na duże kawałki, dopraw solą i pieprzem.

Ryż ugotuj w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź. Do ryżu dodaj szczypiorek, jarmuż i por, wymieszaj. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny i miodem. Tak powstałym dressingiem polej ryż i ponownie wymieszaj.  

Bakłażana opłucz wodą, by pozbyć się nadmiaru soli. Dodaj bakłażana do warzyw z kurczakiem, wymieszaj. Piecz warzywa i kurczaka w nagrzanym do 180 stopni Celcjusza piekarniku (z termo obiegiem) przez 25 minut. Dodaj do warzyw pomidory i zapiekaj wszystko jeszcze15 minut.
Upieczone ratatouille podawaj z ryżem.


Dish for 4 - 5 people.

Ratatouille
1 large eggplant
1 large zucchini (courgette)
1 large red bell pepper
2 chicken breasts
8 cloves of garlic
3 large tomatoes
salt and freshly ground pepper
2 tablespoons fresh chopped thyme or 1 tablespoon dried
5 tablespoons olive oil

Rice with kale
200 g basmati rice
3/4 - 1 cup kale leaves, cut into thin strips
1/3 large leek, cut into medium dice
2 tablespoons chopped chives
4 tablespoons olive oil
4 tablespoons lemon juice
1 tablespoon honey
salt

Wash eggplant, cut into large pieces,
sprinkle with salt to get rid of the bitter taste and leave to let juices. Cut zucchini in half, remove seeds. Slice the zucchini into large chunks. Cut peppers and chicken into large pieces. In a large bowl place the chopped zucchini, peppers, chicken and garlic cloves, add 5 tablespoons of olive oil and thyme, mix everything. Season with salt and pepper and mix again. Cut tomatoes into large pieces, season with salt and pepper.

Boil the rice in salted water according to package instructions. Drain. Add chives, kale and leeks to the rice, mix. Mix olive oil with lemon juice and honey. Pour the rice with dressing and mix again.

Rinse eggplant with water to get rid of excess of salt. Add eggplant to vegetables with chicken, mix well. Bake the vegetables and chicken in a preheated 180 degrees Celsius oven (with air flow / fan oven) 25 minutes. Add tomatoes to vegetables and bake everything 15 minutes more.
Serve baked ratatouille with rice.



Nadziewane papryki z łososiem. Stuffed peppers with salmon.



3 - 4 porcje
4 czerwone papryki
2 młode marchewki
150 g brązowego ryżu
½ czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
400 g świeżego łososia
pęczek natki pietruszki
żółty ser

czerwona ostra papryka
1 łyżka oliwy
¼ szklanki białego wytrawnego wina
 
Ryż gotować w osolonej wodzie przez 35 minut. Papryki oczyścić i przekroić na połowę. Łososia pokroić na kawałki i usmażyć na łyżce oleju. Dodać pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i czosnek oraz ugotowany brązowy ryż. Do całości dodać wino i gotować aż płyn odparuje. Dodać startą na tarce marchew, zieloną pietruszkę i wymieszać. Faszerować papryki ryżem z łososiem, posypać żółtym serem i czerwoną ostrą papryką. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 C i zapiekać 25 minut. 
Pomysł na faszerowaną paprykę wzięłam ze strony http://smakialzacji.blogspot.com/. Wprowadziłam kilka zmian, dodałam więcej ryżu i łososia.

3 - 4 servings
4 red peppers
2 young carrots, grated on large mesh
150 g of brown rice
½ red onion
2 cloves of garlic
400 g fresh salmon
bunch of parsley
yellow cheese
red
hot pepper powder
1 tablespoon olive oil
¼ glassful dry white wine

Cook rice in water with 2 pinches of salt, 35 minutes. Clean peppers and cut in half. Cut the salmon into pieces and fry in a tablespoon of oil. Add the chopped red onion, garlic and cooked brown rice. Add the wine and cook until the liquid has evaporated. Add grated carrots, green parsley and mix. Stuff peppers with rice and salmon, sprinkle with cheese and red hot peppers. Put peppers into the preheated oven to 160 C and bake for 25 minutes.

The recipe of stuffed peppers
I found on the website http://smakialzacji.blogspot.com/. I brought a few changes, I added more rice and salmon.