Danie dla 4 - 5 osób.
Ratatouille
1 duży bakłażan
1 duża cukinia
1 duża czerwona papryka
2 piersi z kurczaka
8 ząbków czosnku
3 duże pomidory
sól, świeżo zmielony pieprz
2 łyżki świeżego, posiekanego tymianku lub 1 łyżka suszonego
5 łyżek oliwy
Ryż z jarmużem
200 g ryżu basmati
3/4 - 1 szklanka liści jarmużu, pokrojony w
wąskie paski
1/3 dużego pora, pokrojony w średnią
kostkę
2 łyżki posiekanego szczypiorku
4 łyżki oliwy
4 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
sól
Bakłażan umyj, pokrój na duże kawałki, aby pozbyć się goryczki posól i odstaw by puścił
soki. Cukinię przekrój na pół, wydrąż łyżką nasiona; pokrój cukinię na duże
kawałki. Paprykę i kurczaka pokrój na duże kawałki. Do dużej miski wrzuć
pokrojoną cukinię, paprykę, kurczaka i ząbki czosnku, dodaj 5 łyżek oliwy i tymianek,
wszystko wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem, ponownie wymieszaj. Pomidory pokrój
na duże kawałki, dopraw solą i pieprzem.
Ryż ugotuj w osolonej wodzie, zgodnie z
instrukcją na opakowaniu. Odcedź. Do ryżu dodaj szczypiorek, jarmuż i por,
wymieszaj. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny i miodem. Tak powstałym dressingiem
polej ryż i ponownie wymieszaj.
Bakłażana opłucz wodą, by pozbyć się nadmiaru
soli. Dodaj bakłażana do warzyw z kurczakiem, wymieszaj. Piecz warzywa i
kurczaka w nagrzanym do 180 stopni Celcjusza piekarniku (z termo obiegiem) przez
25 minut. Dodaj do warzyw pomidory i zapiekaj wszystko jeszcze15 minut.
Upieczone ratatouille podawaj z ryżem.
Dish for 4 - 5 people.
Ratatouille
1 large eggplant
1 large zucchini (courgette)
1 large red bell pepper
2 chicken breasts
8 cloves of garlic
3 large tomatoes
salt and freshly ground pepper
2 tablespoons fresh chopped thyme or 1 tablespoon dried
5 tablespoons olive oil
Rice with kale
200 g basmati rice
3/4 - 1 cup kale leaves, cut into thin strips
1/3 large leek, cut into medium dice
2 tablespoons chopped chives
4 tablespoons olive oil
4 tablespoons lemon juice
1 tablespoon honey
salt
Wash eggplant, cut into large pieces, sprinkle with salt to get rid of the bitter taste and leave to let juices. Cut zucchini in half, remove seeds. Slice the zucchini into large chunks. Cut peppers and chicken into large pieces. In a large bowl place the chopped zucchini, peppers, chicken and garlic cloves, add 5 tablespoons of olive oil and thyme, mix everything. Season with salt and pepper and mix again. Cut tomatoes into large pieces, season with salt and pepper.
Boil the rice in salted water according to package instructions. Drain. Add chives, kale and leeks to the rice, mix. Mix olive oil with lemon juice and honey. Pour the rice with dressing and mix again.
Rinse eggplant with water to get rid of excess of salt. Add eggplant to vegetables with chicken, mix well. Bake the vegetables and chicken in a preheated 180 degrees Celsius oven (with air flow / fan oven) 25 minutes. Add tomatoes to vegetables and bake everything 15 minutes more.
Serve baked ratatouille with rice.