/scroll down to English version/
ciasto
150 g bezglutenowej skrobi kukurydzianej
70 g bezglutenowej mąki ryżowej
40 g skrobi z tapioki
150 g masła klarowanego, zimne z lodówki
3 żółtka
3 łyżki mleka kokosowego
50 g cukru pudru
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
masa orzechowa
3 białka
80 g cukru pudru
150 g orzechów włoskich
kilka orzechów grubo posiekanych
60 - 70 g gorzkiej czekolady
blaszka o rozmiarach 21 x 24 cm
Masło posiekaj, dodaj mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka i mleko kokosowe. Zagnieć szybko ciasto. Przełóż na blachę wyłożona pergaminem, wstaw na pół godziny do lodówki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza z termoobiegiem, piecz 15 minut.
Orzechy włoskie zblenduj. W międzyczasie ubij białka, stopniowo dodając cukier puder. dodaj na koniec zmielone orzechy i delikatnie wymieszaj. Przełóż na podpieczony spód, rozłóż równomiernie i posyp grubo posiekanymi orzechami. Zmniejsz temperaturę do 165 stopni z termoobiegiem i piecz 15 minut. Placek odstaw do ostygnięcia.
Czekoladę rozpuść, udekoruj nią placek.
Orzechy włoskie zblenduj. W międzyczasie ubij białka, stopniowo dodając cukier puder. dodaj na koniec zmielone orzechy i delikatnie wymieszaj. Przełóż na podpieczony spód, rozłóż równomiernie i posyp grubo posiekanymi orzechami. Zmniejsz temperaturę do 165 stopni z termoobiegiem i piecz 15 minut. Placek odstaw do ostygnięcia.
Czekoladę rozpuść, udekoruj nią placek.
cake crust
150 g gluten-free corn starch
70 g gluten-free rice flour
40 g tapioca starch
150 g ghee butter, cold
3 yolks
3 tablespoons coconut milk
50 g icing sugar
1 teaspoon gluten-free baking powder
nut mass
3 egg whites
80 g icing sugar
150 g walnuts
a few nuts roughly chopped
60 - 70 g dark chocolate
baking mold 21 x 24 cm
Chop cold butter, add flour, icing sugar, baking powder, egg yolks and coconut milk. Knead the dough quickly. Transfer to a baking sheet lined with parchment paper, andput in the fridge for half an hour. Bake cake in an oven preheated to 175 degrees Celsius with air flow, bake for 15 minutes.
Blend walnuts. Meanwhile, beat egg whites, gradually adding icing sugar. finally add ground nuts and mix gently. Transfer to baked crust, spread evenly and sprinkle with coarsely chopped nuts. Reduce the temperature to 165 degrees wit air flow and bake 15 minutes. Leave the cake to cool.
Melt chocolate and decorate the cake with it.