Danie dla 4 - 5 osób. /scroll down to the English version/
250 g makaronu bezglutenowego grube spaghetti Bigoli
300 g małych krewetek koktajlowych
12 - 15 zielonych szparag
100 - 150 g startego sera mozzarella
2 łyżki sera Regio piatto (mieszanka serów twardych) lub parmezan
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sok z cytryny
Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente. Szparagi - odetnij dwa centymetry szparagów od dołu, obierz szparagi około 10 centymetrów od dołu, górną część pozostaw nie obraną. Szparagi zwiąż w słupek, gotuj na parze około 7 minut - szparagi w pozycji pionowej w wysokim garnku. Pozostaw szparagi w zamkniętym naczyniu do gotowania na parze około 15 minut by zmiękły trochę. Pokrój szparagi na kawałki około 5 - 6 centymetrów. Krewetki i czosnek usmaż na niewielkiej ilości oliwy około minuty z każdej strony, skrop odrobiną soku z cytryny. Dodaj do garnka ugotowany makaron i starty ser mozzarella, smaż wszystko na patelni około 5 minut co jakiś czas mieszając potrawę, dodaj szparagi, wszystko delikatnie wymieszaj i przełóż na talerze, posyp serem Regio piatto. Podawaj ciepłe.
4 - 5 servings
250 g thick spaghetti pasta, gluten-free Bigoli
300 g of small cocktail shrimp
12 - 15 green asparagus
100 - 150 g grated mozzarella cheese
2 tablespoons grated Regio Piatto cheese (a mix of hard cheese) or grated Parmesan
2 cloves of garlic
olive oil
lemon juice
Cook pasta in salted water, al dente. Asparagus - cut 2 centimeters from the bottom, peel the asparagus about 10 centimeters from the bottom, leave the upper part unpeeled. Bind the ssparagus in tor, steam about 7 minutes. Leave asparagus in a closed vessel for steaming about 15 minutes to soften them a little. Cut the asparagus into pieces about 5 - 6 centimeters. Fry garlic and shrimp in a little olive oil for about one minute on each side, sprinkle with a bit of lemon juice. Add to the pot cooked pasta and grated mozzarella cheese, cook everything in the pan for about 5 minutes stirring from time to time, add the asparagus, stir all gently and transfer on plates, sprinkle dish with Piatto Regio or parmesan cheese. Serve warm.