Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.
środa, 25 marca 2015
Francuska zupa porowa z ziemniakami. French leek soup with potatoes.
3 porcje, czas wykonania 45 minut
7 - 8 małych ziemniaków (po obraniu 400 g)
2 duże pory, tylko biała i bardzo jasno zielona część
70 g masła, koniecznie!
1 łyżka bulionu warzywnego, bezglutenowego w proszku
700 ml wody
300 ml mleka
sól i pieprz do smaku
Por umyj, pokrój w plastry o grubości 8 milimetrów. Ziemniaki obierz, pokrój tak jak pory. W garnku rozpuść masło, dodaj plastry pora i duś około 7 minut. Dodaj ziemniaki, wlej wodę i mleko, dodaj bulion w proszku. Gotuj wszystko około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. 10 minut przed końcem gotowania dopraw zupę solą i pieprzem.
3 servings, realization time 45 minutes
7 - 8 small potatoes (400 g peeled)
2 large leeks, only white and very light green part
70 g of butter
1 tablespoon of gluten-free vegetable broth powder
700 ml of water
300 ml of milk
salt and pepper to taste
Wash leek, cut into slices, thickness 8 millimeters. Peel potatoes, cut as leeks. Melt the butter in a saucepan, add sliced leek and simmer it about 7 minutes. Add potatoes, pour water and milk, add broth powder. Cook everything about 20 minutes, until the potatoes are soft. 10 minutes before end of cooking season soup with salt and pepper.
Colesław z marchwią, jabłkiem i kalarepą. Coleslaw with carrots, apple and kohlrabi.
Colesław (kolesław) to surówka z białej lub czerwonej kapusty.
5 - 6 porcji
400 g czerwonej kapusty (1/3 główki kapusty)
1 łyżeczka soli
1 duże słodkie jabłko
2 średniej wielkości marchwie
1 kalarepa
3 - 4 gałązki natki pietruszki, drobno posiekana
Sos:
4 łyżki jogurtu greckiego
3 łyżki majonezu bezglutenowego
2 łyżeczki musztardy bezglutenowej
sok z połowy cytryny (około 2 + 1/2 łyżki)
1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczka cukru, opcjonalnie
świeżo zmielony pieprz
Wszystkie składniki sosu połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj, dopraw pieprzem. Jabłko umyj i pokrój w cienkie słupki. Dodaj do sosu i wymieszaj, dzięki obecności soku z cytryny jabłko nie ściemnieje. Kapustę opłucz, cienko poszatkuj. Posyp solą i wymieszaj. Odstaw na 20 - 30 minut. Potem przepłucz kapustę wodą i odciśnij sok. Kalarepę obierz i pokrój w cienkie słupki. Marchew obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Wymieszaj ze sobą kapustę, marchew, natkę pietruszki i kalarepę. Dodaj jabłko i sos, ponownie wymieszaj. Odstaw na pól godziny, potem podawaj.
5 - 6 servings
400 g of red cabbage (1/3 head of the cabbage)
1 teaspoon of salt
1 large sweet apple
2 medium carrots
1 kohlrabi
3 - 4 sprigs of fresh parsley, finely chopped
Sauce:
4 tablespoons of Greek yogurt
3 tablespoons of gluten-free mayonnaise
2 teaspoons of gluten-free mustard
juice of half a lemon (about 2 + 1/2 tablespoons)
1 large clove garlic, pressed
1 teaspoon of sugar, optional
freshly ground pepper
Combine all sauce ingredients together and mix well, then season with pepper. Wash apple and cut into thin bars. Add to the sauce and mix, trough the presence of lemon juice in sauce - apple does not darken. Shred cabbage and sprinkle with salt, mix. Allow to stand for 20 - 30 minutes. Then rinse with water and squeeze the juice. Peel kohlrabi and cut into thin bars. Peel carrots and grate using large mesh. Mix together: cabbage, carrots, parsley and kohlrabi. Add apple and sauce, stir again. Let stand for half an hour, then serve.
Subskrybuj:
Posty (Atom)