/scroll down to English version/
1 pęczek zielonych szparag, około 22 - 24 sztuki
600 g ziemniaków, około 5 średnich sztuk,
5 - 10 mini marchewek, zależy od wielkości
1/2 cebuli, pokrojona w kostkę
1 łyżka masła klarowanego
2 łyżki posiekanego koperku
2 małe liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
szczypta kurkumy
sól do smaku
1000 ml bezglutenowego bulionu
100 g śmietanowego serka topionego.
Ziemniaki obierz i pokrój w dużą kostkę. Szparagi umyj, odłam twarde końcówki, pokrój na kawałki długości około 3 cm.
W garnku rozpuść masło, dodaj cebulę i zeszklij. Dodaj ziemniaki i maż około 5 minut. Dodaj bulion, mini marchewki, ziele angielskie, liście laurowe, kurkumę i sól. Gotuj około 15 minut. Dodaj szparagi i gotuj kolejne 12 minut. Na koniec dodaj serek topiony i koperek, gotuj na małym ogniu aż serek się roztopi.
1 bunch of green asparagus, about 22 - 24 asparagus
600 g potatoes, about 5 medium potatoes
5 - 10 mini carrots, depends on the size
1/2 onion, diced
1 tablespoon of ghee
2 tablespoons of chopped dill
2 small bay leaves
3 grains of allspice
pinch of turmeric
salt to taste
1000 ml of gluten-free broth
100 g of cream cheese.
Peel potatoes and cut into large cubes. Wash asparagus, break off the hard ends and cut into pieces about 3 cm long. In a pot, melt butter, add onion and sauté. Add potatoes and cook for about 5 minutes. Add broth, mini carrots, allspice, bay leaves, turmeric and salt. Cook for about 15 minutes. Add asparagus and cook 12 minutes more. Finally, add the cream cheese and dill and simmer until the cheese melts.