Przepis na sałatkę grecką dostałam około 15 lat temu od mojej koleżanki Sylwii. Danie wzbogaciłam o dodanie makaronu. Dressing to moja propozycja.
4 - 6 porcji (scroll down to the English version)
150 g nieugotowanego makaronu bezglutenowego, penne*
4 - 6 pomidorów zależy od wielkości
1 średni ogórek
1 duża zielona papryka
1 czerwona cebula
25 - 30 czarnych oliwek
270 g sera feta
4 gałązki natki pietruszki
Dressing
4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczka suszonego oregano
1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
świeżo zmielony pieprz
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).
Wszystkie składniki dressingu połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj. Dopraw pieprzem, ewentualnie solą. Odstaw na godzinę. Makaron ugotuj w wodzie z szczyptą soli, al dente. Odcedź. Warzywa umyj. Pomidory pokrój w kliny, ogórki w plasterki, paprykę w słupki, natkę pietruszki drobno posiekaj a czerwoną cebulę pokrój w piórka. Ser feta pokrój w kostkę. Wszystkie składniki sałatki połącz ze sobą i delikatnie wymieszaj. Dodaj dressing i ponownie wymieszaj.
The recipe for Greek salad I got about 15 years ago from my friend Sylvia. The dish was expanded by adding the pasta. Dressing is my suggestion.
4 - 6 servings
150 g of uncooked gluten-free pasta, penne*
4 - 6 tomatoes depends on the size
1 medium cucumber
1 large green bell pepper
1 red onion
25 - 30 black olives
270 g of feta cheese
4 sprigs of fresh parsley
Dressing
4 tablespoons of extra virgin oil
2 tablespoons of lemon juice
1 teaspoon of honey
1 clove of garlic pressed
1 teaspoon of dried oregano
1/3 teaspoon of Provance seasoning
freshly ground pepper
4 - 6 servings
150 g of uncooked gluten-free pasta, penne*
4 - 6 tomatoes depends on the size
1 medium cucumber
1 large green bell pepper
1 red onion
25 - 30 black olives
270 g of feta cheese
4 sprigs of fresh parsley
Dressing
4 tablespoons of extra virgin oil
2 tablespoons of lemon juice
1 teaspoon of honey
1 clove of garlic pressed
1 teaspoon of dried oregano
1/3 teaspoon of Provance seasoning
freshly ground pepper
* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products).
Combine all dressing ingredients together and mix thoroughly. Season with pepper, optionally salt. Set aside for a hour. Cook pasta in water with a pinch of salt, al dente. Drain. Wash vegetables. Cut tomatoes into wedges, cucumber into slices, pepper in bars, finely chop parsley and cut the red onion in feathers. Cut feta cheese into cubes. Combine all salad ingredients together and gently mix. Add dressing and mix again.
Combine all dressing ingredients together and mix thoroughly. Season with pepper, optionally salt. Set aside for a hour. Cook pasta in water with a pinch of salt, al dente. Drain. Wash vegetables. Cut tomatoes into wedges, cucumber into slices, pepper in bars, finely chop parsley and cut the red onion in feathers. Cut feta cheese into cubes. Combine all salad ingredients together and gently mix. Add dressing and mix again.