300 g jogurtu greckiego
1 średniej wielkości ogórek (200 g)
150 g ugotowanych lub upieczonych buraków
2 małe ząbki czosnku, przeciśnięty przez praskę
sok z połowy cytryny
kilka gałązek koperku
garść liści świeżej mięty
sól
pieprz mielony
½ łyżeczka cukru
Buraki zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Ogórki umyj i zetrzyj bez obierania na dużych oczkach. Posól ogórki i odstaw na około 30 minut. Posiekaj zieleninę. Czosnek, zieleninę i sok cytrynowy dodaj do bardzo gęstego dobrego jogurtu. Dodaj także ogórki, buraki i wymieszaj. Dopraw do smaku szczyptą cukru i pieprzem.
300 g of Greek yoghurt
1 medium cucumber (200 g)
150 g of cooked or baked beets
2 small cloves of garlic, pressed
juice of half a lemon
a few sprigs of dill
a handful of fresh mint leaves
salt
ground pepper
½ teaspoon of sugar
Grate beets using a large mesh. Wash cucumbers and grate in large mesh. Sprinkle cucumbers with salt and let stand for about 30 minutes. Chop the greens. Add garlic, greens and lemon juice to yoghurt. Add cucumbers and beets, mix well. Season to taste with a pinch of sugar and pepper.