Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

sobota, 13 grudnia 2014

Zupa duńska. Soup called Danish. Gluten-free.


3- 4 porcje, koszt 23 zł
3 duże pory, biała część
2 cebule
2 duże ząbki czosnku
2 - 3 łyżki masła
1250 ml rosołu (3 łyżeczki bulionu bezglutenowego w proszku rozpuszczone w 1250 ml gorącej wody)
300 g szynki drobiowej (kurczak lub indyk), powinna być bezglutenowa
150 g topionego serka śmietankowego, może zawierać gluten
100 g topionego serka z szynką, może zawierać gluten
groszek ptysiowy bezglutenowy*

*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY). 
 

Warzywa obierz, por i cebule pokrój w cienkie plastry. Szynkę pokrój w kostkę. W dużym garnku rozpuść masło, dodaj por, cebule i czosnek, duś około 5 minut. Dodaj rosół i gotuj wszystko 15 minut. Zmiksuj wszystko przy pomocy blendera. Dodaj szynkę (zostaw trochę do dekoracji) i ser topiony, gotuj jeszcze 10 minut. Podawaj zupę z groszkiem ptysiowym.
Możesz użyć warzywny bezglutenowy bulion w proszku Swiss Vegetable Bouillon powder firmy Marigold lub bezglutenową przyprawą uniwersalną Deko Smaku firmy Runo bądź bezglutenową przyprawą warzywną firmy Bezgluten lub Balviten.


3 - 4 servings,
3 large leeks, white part
2 onions
2 large garlic cloves
2 - 3 tablespoons butter
1250 ml of broth (3 teaspoons gluten-free bouillon powder dissolved in 1250 ml of hot water)

300 grams of ham (chicken or turkey), should be gluten-free
150 g of processed cheese
, may contain gluten
100 g of processed cheese with ham, may contain gluten
gluten free
choux pastry balls (puff pastry croutons) of Glutenex*


* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products). 

Peel vegetables, cut leeks and onions into thin slices. Cut ham into cubes. In a large saucepan, dissolve the butter, add the leeks, onions and garlic, simmer about 5 minutes. Add broth and cook everything for 15 minutes. Blend everything with a blender. Add the ham (leave some for decoration) and processed cheese, cook for 10 minutes more. Serve the soup with
choux pastry balls.


http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/zupa-na-jesien Przepis bierze udział w akcji: Zupa na jesień. Klikając na baner przejdziesz do trony, na której znajdują się informacje o akcji.

 

Ciastka francuskie z karmelizowanymi i korzennymi gruszkami. Puff pastry cookies with caramelized and spice pears.


Pierwszy raz robiłam ciastka z ciasta francuskiego. Użyłam mrożone ciasto bezglutenowe. Niestety ciasto francuskie nie urosło mi, nie powstały warstwy. Wygląda raczej jak ciasto kruche. Mimo to postanowiłam się z wami podzielić przepisem, bo ciastka wyszły bardzo smaczne. Piekłam ciastka w temperaturze 210 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Brzegi posmarowałam roztrzepanym jajkiem. Może to był powód. Z informacji jakie znalazłam w internecie ciasta francuskiego nie powinno nadziewać się ciężkimi i bardzo mokrymi produktami, woda powoduje, że nie wyrasta ciasto francuskie. Może za wysoka temperatura? Jeżeli macie duże doświadczenie w pieczeniu ciasta francuskiego proszę o porady, czekam na komentarze. Może z mrożonym ciastem francuskim trzeba postępować inaczej niż z świeżo wyrobionym? 
Czekam na KOMENTARZE i PORADY? 
Inspiracją do wykonania ciastek był przepis: Tartalerki gruszkowe oraz Słodkie ciastka francuskie z gruszką i sosem czekoladowym. W swoim przepisie gruszki karmelizowałam i przyprawiłam cynamonem, kardamonem i imbirem. Mają ostro słodki smak.


Przepis na 12 ciastek. Koszt 18 zł.
500 g mrożonego ciasta francuskiego, bezglutenowe*
6 gruszek
sok z cytryny
8 łyżek cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/3 - 1/2 mielonego kardamonu, użyłam 1/3 łyżeczki
1 + 1/2  łyżeczki startego świeżego imbiry
2 - 3 łyżki masła
2 - 3 łyżki wody

*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY). 
 

Rozmroź ciasto francuskie, około 3 godzin. Cukier wymieszaj z cynamonem i kardamonem. Gruszki obierz, przekrój na pół, skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Na patelni rozpuść masło, włóż gruszki (osuszone papierowym ręcznikiem) i posyp cukrem. Smaż tak długo aż cukier skarmelizuje, około 5 - 7 minut. W połowie smażenia dodaj starty imbir i przełóż gruszki na drugą stronę. Wyjmij owoce i zostaw do ostygnięcia. Ciasto francuskie rozwałkuj, wytnij koła z ciasta. Gruszki pokrój w cienkie plastry, trzymając za węższą końcówkę - nie kroimy ich do końca, chodzi o to, by plasterki trzymały się razem. Pokrojone połówki gruszek rozchyl jak wachlarze, ułóż na cieście francuskim. Umieść na blasze wyścielonej pergaminem, piecz w nagrzanym piekarniku do 210 stopni Celsjusza z termoobiegiem przez 15 -20 minut. Podgrzej karmel (powstały przy karmelizowaniu gruszek) z dwoma łyżkami wody. Każdą gruszkę na upieczonym ciastku polej łyżką karmelu.


The first time I made puff pastry cokkies. I used frozen gluten-free puff pastry dough. Unfortunately, it didn't grown, layers didn't formed. It looks more like a shortbread doughNevertheless, I decided to share with you this recipe, because the cookies are very tasty. I baked cookies at 210 degrees Celsius with air flow. I spread the edges of cookies with the beaten egg. Maybe it was the reason of unsuccessful baking. I found few information about puff pastry baking on the internet. We should not put too heavy and very wet products on puff pastry dough, water makes the dough does not grow. Maybe I baked the cookies in too high temperature? If you have a lot of experience in baking of puff pastry dough give me advice, I look forward to comments. Maybe shoud I baked the frozen puff pastry dough otherwise (unlike) than fresh dough? On blog Moje Wypieki I found information: Puff pastry - step by step (only in Polish). Also, I found a recipe of puff pastry in English: 15-minute Puff Pastry.
I'm waiting for COMMENTS and ADVICE

Recipe: 12 cookies.
500 g frozen puff pastry, gluten-free of Schar or Balviten*
6 pears
lemon juice
8 tablespoons sugar
1 teaspoon cinnamon
1/3 - 1/2 ground cardamom, I used 1/3 teaspoon
1 + 1/2 teaspoon grated fresh imbiry
2 - 3 tablespoons butter
2 - 3 tablespoons of water


 
* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products). 

Thaw (defrost) puff pastry, about 3 hours. Mix sugar with cinnamon and cardamom. Peel pears, cross section in half, sprinkle with lemon juice, they not darkened. Melt the butter in a frying pan, put the pears (dried with paper towel) and sprinkle with sugar. Cook as long as sugar caramelised, about 5 - 7 minutes. In the middle of cooking, add grated ginger and place pears on the other side. Remove the fruit from the pan and leave to cool. Roll out the puff pastry, cut out circles of dough. Cut pears into thin slices, holding the smaller end - do not cut them to the end, the idea is to slices stuck together. Spread the sliced pear halves as fans, place the pears on a puff pastry dough. Place cookies on a parchment paper-lined baking sheet, bake in preheated oven to 210 degrees Celsius with air flow for 15 -20 minutes. Heat caramel (formed when pears were carmelized) with two tablespoons of water. Glaze each pear on baked cookie with one spoon of the caramel.