2 porcje
1 średniej wielkości cukinia lub 2 średniej wielkości bakłażany (około 14 plastrów)
pasta paprykowo - pomidorowa (przepis tutaj) lub ketchup bezglutenowy
250 g pomidorków koktajlowych, pokrojone w plastry
300 - 350 g startego żółtego sera
2 - 3 łodygi selera naciowego
sól, pieprz do smaku
suszona bazylia
suszona mieszanka ziół Szechuan Pepper firmy Deluxe, zawiera: oregano, rozmaryn, pieprz syczuański, majeranek, chilli, czosnek, cebulę, sól, pieprz (może zawierać gluten, jaja, soję, mleko, seler oraz sezam)
oliwa
Cukinię (bakłażana) umyj, pokrój w plastry o grubości około 1 cm. Cukinię (bakłażana) posyp solą, przełóż na blachę, skrop oliwą. Piecz w nagrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku, bez termoobiegu, około 25 - 30 minut. Po 15 minutach pieczenia, przewróć cukinię (bakłażana). Wyjmij cukinię z piekarnika, zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza. Każdy plaster cukinii posmaruj łyżeczką pasty paprykowo - pomidorowej, posyp startym żółtym serem. Na wierzchu połóż plasterki pomidorków i plasterki selera naciowego, posyp suszoną bazylią lub mieszanką przypraw. Wstaw cukinie ponownie do piekarnika i piecz kolejne 10 minut. Podawaj na ciepło.
2 servings
1 medium zucchini or 2 medium eggplants (about 14 slices)
pepper tomato pasta (recipe here) or ketchup gluten free
250 g cherry tomatoes, sliced
300 - 350 ggrated yellow cheese
2 - 3 stalks celery,
salt and pepper to taste
dried basil
dried mixed herbs: Szechuan Pepper - Deluxe, includes: oregano, rosemary, Sichuan pepper, marjoram, chilli, garlic, onion, salt, pepper (may contain gluten, eggs, soy, milk, celery and sesame)
olive oil
Wash zucchini (eggplant), cut into slices about 1 cm thick. Sprinkle zucchini (eggplant) with salt, put them on a baking tray, drizzle with olive oil. Bake in a preheated 200 degrees Celsius oven, without air flow, about 25 - 30 minutes. After 15 minutes of baking, turn the zucchini (eggplant) and bake more. Remove the zucchini from the oven, reduce the temperature to 180 degrees Celsius. Put one teaspoon pepper tomato pasta on each slice of zucchini, sprinkle with grated cheese. On top lay (put) slices of tomatoes and sliced celery, sprinkle with dried basil or a mixture of spices. Put zucchini (courgettes) back into the oven and bake them another 10 minutes. Serve warm.