/scroll down to English version/
3 - 4 porcje3 średnie ugotowane buraki
3 średnie marchewki
6 suszonych moreli
2 łyżki posiekanej kolendry
3 łyżki posiekanej zielonej cebulki
3 łyżki posiekanych orzechów laskowych i migdałów
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki soku pomarańczowego (lub 2 łyżki wody i 1 łyżka syropu klonowego)
4 łyżki oleju z lnu
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
1/4 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/4 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta soli
dodatkowo kolendra i zielona cebulka do dekoracji
Morele pokrój w kostkę i zalej wodą, odstaw na 1 godzinę, potem odcedź.
Orzechy posiekaj. Kolendrę i zieloną cebulkę posiekaj. Buraczki i marchewkę zetrzyj na dużych oczkach.
Wszystkie składniki sałatki wymieszaj, przed podaniem udekoruj kolendrą i zieloną cebulką.
3 - 4 servings
3 medium cooked beets
3 medium carrots
6 dried apricots
2 tablespoons chopped cilantro
3 tablespoons chopped green onions
3 tablespoons chopped hazelnuts and almonds
1/2 lemon juice
3 tablespoons orange juice (or 2 tablespoons water and 1 tablespoon maple syrup)
4 tablespoons flax oil
1 clove of garlic, pressed
1/4 teaspoon cinnamon
1/2 teaspoon coriander seeds
1/2 teaspoon cumin
1/4 teaspoon sweet pepper
pinch of salt
additionally cilantro and green onions for decoration
Dice apricots and pour water over them, set aside for 1 hour, then drain.
Chop nuts. Dice cilantro and green onion. Grate beets and carrots with large meshes.
Mix all the ingredients of the salad and garnish with ccilantro and green onions before serving.