Bardzo rzadko przygotowuje na obiad ziemniaki. I właśnie ostatnio naszła mnie ochota na ciepłe, ugotowane ziemniaki. Dzisiaj jest piątek więc podam na obiad poznański gzik z ugotowanymi w mundurkach "pyrkami".
Potrzebujesz:
kilka ziemniaków, kostkę tłustego białego sera, pól małej cebuli pokrojonej w drobną kostkę, odrobina słodkiej śmietany, prawdziwe masło i sól.
Ziemniaki ugotuj w mundurkach z 1/3 łyżeczki soli. Odcedź i obierz, gdy są gorące. Ser połącz z śmietaną i cebulką, dokładnie wymieszaj, dopraw solą do smaku. Śmietany dodaj zaledwie kilka łyżek, pasta gzik ma być gęsta. Ciepłe ziemniaki podawaj z gzikiem, kawałkiem masła i posypane solą.
Niezależnie od tego co dzisiaj znajdzie się na obiad w Waszych domach, życzę smacznego i pozdrawiam z Poznania.
Inne wybrane, moje propozycje dań z ziemniakami: