Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

wtorek, 9 czerwca 2020

Sałatka ze szpinaku, truskawek i awokado z dressingiem z maku. Strawberry Avocado Spinach Salad with Creamy Poppyseed Dressing.


/scroll down to English version/
Dla 2 osób.
100 g świeżego szpinaku
450 g truskawek, jeżeli są duże pokrój na połówki
1 awokado, pokrojone w kostkę
80 g sera koziego feta, opcjonalnie
16 migdałów

Dressing:
2 łyżki wegańskiego majonezu

4 łyżki jogurtu kokosowego lub koziego
1 1/2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżeczki ziaren maku

Wszystkie składniki dressingu wymieszaj razem dokładnie, odstaw na pół godziny. Szpinak umyj, przełóż na talerz.
Awokado pokrój w kostkę. Truskawki, awokado i migdały ułóż na szpinaku. Wszystko polej dressingiem. Podawaj od razu.

2 servings
100 grams fresh spinach
450 g of strawberries, if they are large slice them in half
1 avocado, diced
80 g feta goat cheese, optionally
16 almonds

Dressing:
2 tablespoons vegan mayonnaise
4 tablespoons coconut or goat yogurt
1 1/2 tablespoons cane sugar
2 tablespoons  lemon juice
3 teaspoons  poppy seeds

 
Mix all dressing ingredients thoroughly, let stand for half an hour. Wash spinach, put on a plate. Cut avocado  into cubes. Place strawberries, avocados and almonds on the spinach. Pour the dressing over all. Serve salad immediately.