Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

niedziela, 20 października 2019

Zapiekanka z cukinią i feta. Zucchini and feta casserole.



/scroll down to English version/
800 g cukinie, 2 średniej wielkości
4 gałązki koperku, posiekany
150 g sera feta, drobno pokruszony
4 płaskie łyżki panieru z ciecierzycy lub bezglutenowa bułka tarta
1/2 cebuli, drobno posiekana
2 duże ząbki czosnku, przeciśnięty przez praskę
3 duże jajka
świeżo zmielony pieprz do smaku

forma o rozmiarach 24 x 20 cm

Cukinie umyj, obetnij końce, zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Posyp solą i odstaw na 15 minut. Odciśnij sok z cukinii.  Cukinie wymieszaj z koperkiem, serem feta, czosnkiem, cebulą, panierem z ciecierzycy i jajkami. Dopraw pieprzem, ponownie wymieszaj. Przełóż do foremki i piecz w nagrzanym do 175 stopni Celsjusza piekarniku, z termoobiegiem, przez 40 minut. Potem trzymaj jeszcze 10 minut zapiekankę w ciepłym piekarniku.


800 g /zucchini/courgettes, 2 medium size
4 sprigs of dill, chopped
150 g feta cheese, finely crushed
4 flat tablespoons chickpeas crumbs or gluten-free bread crumbs
1/2 onion, finely chopped
2 large cloves of garlic, pressed
3 large eggs
freshly ground pepper to taste

24 x 20 cm mold

Wash zucchini, cut the ends, grate zucchini using a grater with large mesh/
holes edged. Sprinkle with salt and let stand for 15 minutes. Squeeze zucchini juice. Mix zucchini with dill, feta cheese, garlic, onion, chickpea crumb and eggs. Season with pepper, mix again. Transfer to a mold and bake in preheated oven to 175 degrees Celsius, without air flow, for 40 minutes. Then keep the casserole in a warm oven for 10 minutes more.

Dyniowa Kawa Latte. Pumpkin Latte Coffee.


/scroll down to English version/
Przyprawa dyniowa
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

2 porcje
100 ml espresso
240 ml mleka koziego
5 czubatych łyżek puree dyniowego 
2 łyżki erytrytolu
2/3 łyżeczki przyprawy dyniowej (przepis powyżej)

cynamon do posypania

Mleko spień wykorzystując ekspres do kawy. Jeżeli spieniasz używając ręcznego spieniacza, mleko wcześniej lekko podgrzej. 
Zaparz espresso.
Puree dyniowe wymieszaj z 2 łyżkami mleka, przyprawą dyniową i erytrytolem. Przełóż do pucharków. 
Wlej powoli resztę mleka i na to delikatnym strumieniem espresso. 
Posyp cynamonem.


Pumpkin spice
2 teaspoons cinnamon
1 teaspoon ground ginger
1/2 teaspoon ground cloves
1/2 teaspoon ground nutmeg

2 servings
100 ml espresso
240 ml goat's milk
5 heaped tablespoons pumpkin puree
2 tablespoons erythritol
2/3 teaspoon pumpkin spice (recipe above)

cinnamon to sprinkling

Froth milk froth using a coffee machine. If you froth milk using a manual foamer, warm the milk slightly before.
Make an espresso.
Mix the pumpkin puree with 2 tablespoons of milk, pumpkin spice and erythritol. Transfer to cups.
Pour the rest of the milk slowly and then with a gentle stream of espresso.
Sprinkle with cinnamon.