Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

niedziela, 14 grudnia 2014

Pizza z pieczarkami i awokado. Gluten-free Pizza with mushrooms and avocado.



1 duża pizza (scroll down to the English version)
ciasto na bezglutenową pizzę przepis tutaj
3 - 4 łyżki pasty pomidorowo paprykowej, przepis tutaj
100 g pieczarek, pokrojone w cienkie plastry
200 g żółtego sera
1 awokado, obrane, pokrojone w kostkę (możesz zastąpić np. selerem naciowym)
sok z 1/2 cytryny
oliwa

Ciasto na pizzę rozwałkuj formując koło. Posmaruj pizzę pastą pomidorowo paprykową, zostawiając na brzegu pasmo ciasta nieposmarowane pastą o szerokości 1 cm. Posyp startym serem (odrobinę zostaw do posypania na końcu), połóż pieczarki. Posmaruj brzeg pizzy oliwą. Piecz pizzę w nagrzanym piekarniku do 200 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Po 10 minutach pieczenia zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz pizzę jeszcze 20 minut. 10 minut przed końcem wyjmij pizzę z piekarnika, posyp awokado pokrojone w kostkę, posyp resztą sera i piecz jeszcze 10 minut.


Moje pomysły na pizzę. My pizza recipe roundup

1 large pizza:
gluten-free pizza dough recipe here
3 - 4 tablespoons pepper tomato paste, recipe here
100 g mushrooms, cut into thin slices
200 g of cheese
1 avocado, peeled, diced
lemon juice
oil

Roll out the pizza dough to form a circle. Spread the dough with the tomato pepper paste, leaving the ungreased band (1 cm) at the edge of the dough. Sprinkle with grated cheese, put the mushrooms.
Grease the edge of the pizza with olive oil. Bake pizza in preheated oven to 200 degrees Celsius with air flow. After 10 minutes, reduce the baking temperature to 180 degrees and bake the pizza 20 minutes more. 10 minutes before the end, remove the pizza from oven, sprinkle pizza with diced avocado, sprinkle with the rest of the cheese and bake 10 more minutes.





Ciasto bezglutenowe na pizzę. Gluten-free pizza dough.


1 duża pizza, średnica 30 cm:
110 g mąki ryżowej (możesz użyć 110 g + 2 czubate łyżki mąki gryczanej)*
150 g skrobi kukurydzianej bezglutenowej lub skrobi pszennej*
50 g skrobi ziemniaczanej
180 ml ciepłej wody
15 g świeżych drożdży
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru

Drożdże wymieszaj z pięcioma łyżkami ciepłej wody, cukrem i łyżką mąki, odstaw do wyrośnięcia. Mąkę przesiej, dodaj ciepłą wodę, oliwę i sól, wyrób krótko ciasto. Dodaj wyrośnięte drożdże, ponownie wyrób ciasto. Uformuj z ciasta kulę, posyp lekko mąką, odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.  Na stolnicy wyłożonej pergaminem rozwałkuj ciasto na grubość około pół centymetra, przełóż ciasto na blachę razem z pergaminem. Połóż dowolne nadzienie i piecz  w piekarniku 10 minut w 195 stopniach Celsjusza bez termoobiegu, potem zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz kolejne 10 minut.

*Używam mąki z znakiem przekreślonego kłosa, które są badane pod względem zawartości glutenu (z powodu nietolerancji glutenu). Tylko licencjonowany symbol umieszczony na produkcie oznacza, że jest to produkt w 100% bezpieczny, gdyż jego producent regularnie bada swoje produkty. Produkt może zostać oznaczony jako bezglutenowy jeśli jego producent gwarantuje, że dany produkt zawiera poniżej 20 ppm glutenu. Zatem kupując mąkę gryczaną, kukurydzianą lub inną nie posiadającą znaku przekreślonego kłosa, nie masz pewności, że produkt jest bezglutenowy. Proszek do pieczenia też powinien być bezglutenowy, z odpowiednim znakiem.
*Używam tylko produkty licencjonowane, certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa.
 
1 large pizza, diameter 30 cm:
110 g rice flour (you can use 110 g + 2 heaped tablespoons buckwheat flour)*
150 g of corn starch or gluten-free wheat starch*
50 g of potato starch

180 ml of warm water
15 g of fresh yeast
1 tablespoon olive oil
1/2 teaspoon salt
1/2 teaspoon sugar

* I only use licensed certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland.

Mix yeast with five tablespoons of warm water, sugar and a tablespoon of flour, set aside to rise. Sieve the flour, add the warm water, olive oil and salt, knead dough. Add grown yeast and knead the dough again. Form a ball from dough, sprinkle with a little flour and allow to rise for 30 minutes. On a parchment-lined board roll out the dough with a thickness of half a centimeter, put the dough on the baking sheet together with the parchment. Put some filling and bake in the oven for 10 minutes at 195 degrees Celsius without air flow, then reduce the temperature to 180 degrees and bake 10 minutes more.

Moje pomysły na pizzę. My pizza recipe roundup