Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.
sobota, 4 lutego 2023
Mac and Cheese.
/scroll down to English version/
250 g bezglutenowego makaronu typu kolanka
200 g tartego sera cheddar, użyłam mozzarella
300 - 350 ml mleka migdałowego
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki bezglutenowej skrobi kukurydzianej
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Masło rozpuść na patelni, dodaj mąkę i podsmażaj chwilę ciągle mieszając. Potem dodaj mleko i gotuj ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodaj ser i gotuj chwilę, aż ser się rozpuści. Dopraw solą i pieprzem wedle uznania. Dodaj makaron i wymieszaj z serem. Podawaj od razu.
250 g of gluten-free elbow type pasta
200 g grated cheddar cheese, I used mozzarella
300 - 350 ml of almond milk
2 tablespoons of ghee
2 tablespoons gluten-free corn starch
Cook the pasta according to the instructions on the package.
Melt the butter in a pan, add the flour and fry for a while, stirring constantly. Then add the milk and cook, stirring constantly, until the sauce thickens. Add the cheese and cook for a while until the cheese melts. Season with salt and pepper. Add pasta and mix with cheese. Serve imeddiately.
Deser kawowy z bananami i borówkami. Coffee dessert with bananas and blueberries.
/scroll down to English version/
2 porcje
400 g jogurtu kokosowego
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 1/2 łyżeczki cukru
1 dojrzały banan
125 g borówek
Jogurt wymieszaj z kawą i cukrem. Banana pokój w plasterki. Borówki opłucz.
Część jogurtu przełóż do pucharków, połóż banana, potem resztę jogurtu. Na wierzch posyp borówki.
2 servings
400 g of coconut yogurt
2 teaspoons of instant coffee
1 1/2 teaspoons of sugar
1 ripe banana
125 g of blueberries
Mix yogurt with coffee and sugar. Sliced banana. Rinse blueberries.
Put half of the yoghurt into cups, put the banana, then the rest of the yoghurt. Sprinkle blueberries on top.
Subskrybuj:
Posty (Atom)