Zachęcam do przeczytania artykułu na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej Czym ugościć osobę z nietolerancją glutenu. Wiele osób, które chciałyby zaprosić w gości osobę na diecie bezglutenowej, staje przed dylematem – co mogę przygotować do jedzenia? Tymczasem przygotowanie posiłku dla celiaka nie jest trudniejsze niż przygotowanie “normalnego” jedzenia. Wymaga to jedynie nieco wiedzy na temat produktów dozwolonych i zakazanych oraz odrobiny wprawy...
Osobiście nie zaobserwowałam żadnych objawów po spożywaniu tych przypraw. Natomiast mieszanki przypraw już nie są bezpieczne, marynaty do mięs kupuję tylko te, które mają na opakowaniu informację, że produkt nie zawiera glutenu i glutamnianu sodu. Wszystkie przyprawy, nawet mieszanki, firmy Dary Natury są bezglutenowe! Należy zwrócić uwagę także na skład gotowych sosów. Przyprawa curry zawiera często glutaminian sodu, a sos sojowy zawiera pszenicą (wyjątek sosy Tamari). Dla zainteresowanych Dieta bezglutenowa – produkty dozwolone i zabronione.
Do wypieków używam mąki z znakiem przekreślonego kłosa, które są badane pod względem zawartości glutenu (z powodu nietolerancji glutenu). Tylko licencjonowany symbol umieszczony na produkcie oznacza, że jest to produkt w 100% bezpieczny, gdyż jego producent regularnie bada swoje produkty. Produkt może zostać oznaczony jako bezglutenowy jeśli jego producent gwarantuje, że dany produkt zawiera poniżej 20 ppm glutenu. Zatem kupując mąkę gryczaną, kukurydzianą lub inną nie posiadającą znaku przekreślonego kłosa, nie masz pewności, że produkt jest bezglutenowy. Proszek do pieczenia też powinien być bezglutenowy, z odpowiednim znakiem.
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).