Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

niedziela, 15 lipca 2018

Dal - indyjskie danie z soczewicą. Dal - Indian dish with lentil.


/scroll down to the English version/
3 - 4 porcje
160 g czerwonej soczewicy
1 duża cebula, pokrojona w kostkę
2 duże ząbki czosnku, przeciśniety przez praskę
2 cm kawałek imbiru, starty na tarce
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki ziaren kolendry
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki chilli
1 marchew, pokrojona w kostkę
1 puszka pomidorów w kostce (425 ml)
1 puszka mleka kokosowego minimum 80% (400 ml)
200 ml wody
200 g pomidorków koktajlowych
2 łyżki ghee lub oleju kokosowego
świeża kolendra do posypania

Ziarna kolendry i kmin rzymski utrzyj w moździeżu. Soczewicę zalej zimną wodą, odstaw na 10 minut, a nastepnie odcedź. Imbir, cebulę, czosnek i marchew podsmaż na rozgrzanym ghee. Dodaj kardamon, kmin rzymski, kolendrę, kurkumę, sól i chilli oraz pomidory z puszki. Duś kilka minut. 
Całość zalej 200 ml wody i mlekiem kokosowym. Zagotuj, dodaj soczewicę. Gotuj 15 minut na małym ogniu, ciągle mieszając. Dodaj pomidory koktajlowe i duś jeszcze 5 minut. Danie podawaj posypane świeżą kolendrą.

3 - 4 servings 
160 g red lentils 
1 large onion, diced 
2 large cloves of garlic, pressed 
2 cm slice of ginger, grated 
1/2 teaspoon ground cardamom 
1/2 teaspoon Roman cumin 
1/2 teaspoon turmeric 
1/3 teaspoon coriander seeds 
1/3 teaspoon salt 
1/3 teaspoon chilli
1 carrot, cut into cubes 
1 can tomatoes diced (425 ml) 
1 can coconut milk, minimum 80% (400 ml) 
200 ml water 
200 g cherry tomatoes 
2 tablespoons ghee or coconut oil 
fresh cilantro for sprinkling

Grind coriander and Roman cumin in mortar. Pour lentil with cold water, leave for 10 minutes, then strain. Ginger, onion, garlic and carrots fried on a hot melted ghee. Add cardamom, cumin, coriander, turmeric, salt and chilli, and canned tomatoes. Simmer a few minutes. 

Pour over 200 ml water and coconut milk. Boil, add lentils. Cook for 15 minutes on low heat, stirring constantly. Add cherry tomatoes and simmer for 5 minutes. Serve dish sprinkled with fresh cilantro.
Note: Served on handmade Boleslawiec Polish Pottery