Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.
poniedziałek, 4 czerwca 2018
Domowe mleko migdałowe. Homemade almond milk.
/scroll down to the English version/
Przygotowanie mleka migdałowego jest bardzo proste. I na dodatek to domowe nie zawiera cukru, zbędnych stabilizatorów i emulgatorów.
Wszyscy w internecie podają, że 200 g migdałów blendujemy z 1 litrem wody. Moim zdaniem takie mleko jest zbyt wodniste. Zmniejszyłam ilość wody do 850 ml i mleko jest bardziej smaczne.
200 g migdałów
850 ml przefiltrowanej wody
Migdały umieść w miseczce, zalej gorącą wodą na 5 minut (zblanszuj). Obierz. Obrane migdały zalej 500 ml przefiltrowanej wody. Odstaw na całą noc (12 godzin). Migdały zmiksuj blenderem na puree. Dodaj 250 ml wody i wymieszaj. Na sitku rozłóż trzy warstwy gazy, przelej przez sito mleko migdałowe. Odciśnij dobrze płyn. Mleko przechowuj w lodówce. Zawsze przed użyciem wytrząśnij mleko. Otrzymujemy około 600 - 700 ml mleka migdałowego.
Uwaga: puree migdałowe, które zostało na sitku po przecedzeniu mleka, można śmiało zjeść jako serek.
200 g almonds
850 ml filtered water
Put almonds in a bowl, pour over with hot water for 5 minutes (blanch). Peel. Pour peeled almonds over 500 ml of filtered water. Leave overnight (12 hours). Blend the almonds on puree. Add 250 ml of water and mix. Spread three layers of gauze on a sieve, pour almond milk through the sieve. Squeeze the liquid well. Keep almond milk in the fridge. Always shake milk before use. We get about 600 - 700 ml of almond milk.
Note: almond puree, which has been left on the sieve after straining the milk, you can eat as a cream cheese.
Subskrybuj:
Posty (Atom)