Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

poniedziałek, 22 lutego 2021

Pietruszka w przyprawach. Parsnip in spices.

 

/scroll down to English version/

1 kg korzenia pietruszki
3/4 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki kolendry
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta lub dwie pieprzu cayenne
3 łyżki oliwy

sok z połowy cytryny

Pietruszkę obierz, pokrój w plastry, większe plastry możesz pokroić na połówki. W moździerzu utrzyj kolendrę, dodaj pozostałe przyprawy i wymieszaj. Do pietruszki dodaj przyprawy, dokładnie wymieszaj i wetrzyj przyprawy w plasterki pietruszki. Dodaj oliwę i wymieszaj. Przełóż pietruszkę na blachę wyłożoną pergaminem. Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Przed podaniem skrop sokiem z cytryny, zaraz po wyjęciu z piekarnika.

1 kg of parsnip (parsley root)
3/4 teaspoon of cumin
1/2 teaspoon of coriander
1/4 teaspoon of cinnamon
a pinch or two of cayenne pepper
3 tablespoons of olive oil

the juice of half a lemon

Peel the parsley, cut into slices, larger slices can be cut into halves. Grind the coriander in a mortar, add the remaining spices and mix. Add spices to the parsley, mix thoroughly and rub the spices into the parsley slices. Add the olive oil and mix. Transfer the parsley to a baking sheet lined with parchment. Bake for 30 minutes in an oven preheated to 180 degrees Celsius with air flow. Before serving, sprinkle with lemon juice, right after removing from the oven.






Dlaczego twój lekarz nie mówi tobie o nietolerancji glutenu?

Szukając informacji w internecie natrafiłam na ciekawy blog Gdy jedzenie szkodzi. Autorka bloga (lekarz) w zwięzły i przystępny sposób pisze na temat zdrowia. Podrzucam linki do kilku ciekawych wpisów: