Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

poniedziałek, 9 marca 2015

Łagodne curry z kalafiorem, ciecierzycą i szpinakiem. Mild curry with cauliflower, chickpeas and spinach.



1 świeży, mały kalafior (waga nieobranego 600 g)  (scroll down to the English version)
2 łodygi selera naciowego.
120 g nieugotowanej ciecierzycy
3 duże garście świeżego szpinaku (80 g)
400 ml wody
1 łyżka bulionu warzywnego w proszku, bezglutenowy
300 ml mleka kokosowego
1/4 łyżeczki ziaren kolendry (6 - 8 ziaren)
1 łyżeczka curry w proszku
1 łyżeczki startego, świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki suszonego
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Ciecierzycę mocz w letniej wodzie przez całą noc. Ugotuj w wodzie z szczyptą soli, 12 minut  i odcedź. Kalafior umyj, odetnij liście i podziel na cząstki. Seler umyj i pokrój w plastry. W gorącej wodzie (400 ml) rozpuść bulion warzywny. Do głębokiego rondla wlej bulion, dodaj kawałki kalafiora, seler naciowy, ugotowaną ciecierzycę i ziarna kolendry, gotuj wszytko pod przykryciem 10 minut. Dodaj mleko kokosowe, curry i imbir, gotuj danie odkryte 5 minut. Dodaj szpinak i wymieszaj, gotuj jeszcze 3 minuty. Gotowe.


1 fresh, small cauliflower (unpeeled weight 600 g)
2 stalks celery
120 g of uncooked chickpeas
3 large handfuls of fresh spinach (80 g)
400 ml of water
1 tablespoon of vegetable broth powder, gluten-free
300 ml of coconut milk
1/4 teaspoon of coriander seeds (6 - 8 seeds)
1 teaspoon of curry powder
1 teaspoon of grated fresh ginger or 1/2 teaspoon of dried ginger
salt and freshly ground pepper to taste

Soak chickpeas in warm water all night. Boil it in water with a pinch of salt, 12 minutes and drain off. Wash cauliflower, cut off leaves and divide the cauliflower into particles/parts. Wash celery and cut into slices. In hot water (400 mL) dissolve vegetable broth. In deep saucepan pour the broth, add the pieces of cauliflower, celery,
cooked chickpeas and coriander seeds, cook everything covered 10 minutes. Add coconut milk, curry and ginger, cook the dish uncovered 5 minutes. Add spinach and stir, cook 3 minutes.