Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

niedziela, 13 marca 2016

Grain Brain Zbożowa głowa dr David Perlmutter.

Polecam książkę "Grain brain Zbożowa głowa" dr David Perlmutter (neurolog). Szczególnie osobom z nietolerancją na gluten, z celiakią, z cukrzycą i z chorobami mózgu.

 
Fragmenty z wstępu:
"Chcę wszystkim uświadomić, że los mózgu nie zależy od genów. Nie jest nieuchronny. ... dysfunkcje mózgu zaczynają się od chleba naszego powszedniego, a ja zamierzam to udowodnić. .... współcześnie uprawiane zboża niezauważalnie niszczą mózg. Nie chodzi tylko o białą mąkę, makaron i ryż ... Moje twierdzenie odnoszę również do produktów, które wielu z nas uważa za zdrowe: pełnego ziarna pszenicy, chleba wieloziarnistego, mieszanki siedmiu zbóż..."

 
"Wskażę, jakie zagrożenie dla zdrowia stanowi jedzenie owoców i sięganie do innych źródeł węglowodanów oraz jakie dalekosiężne mogą być tego konsekwencje, powodujące szkody w mózgu i przyspieszające starzenie się organizmu. To nie science fiction, tylko udokumentowany fakt."

Jestem przekonany, że powszechna zmiana diety w ostatnim stuleciu - z wysokotłuszczowej i niskowęglowodanowej na dzisiejszą, wysokowęglowodanową i niskotłuszczową, składającą się głównie ze zbóż i innych szkodliwych węglowodanów - to źródło współczesnej plagi schorzeń mózgu. 
Informacje o wrażliwości ludzkiego mózgu na spożywane pokarmy powoli zaczynają pojawiać się w prestiżowych wydawnictwach medycznych."

"Poruszany tu temat dotyczy każdego (nie tylko chorych). Nazywam gluten "cichą zarazą", która zupełnie niezauważalnie powoduje trwałe szkody."

"To książka o zmianie sposobu życia, której można dokonać natychmiast, żeby zachować zdrowy mózg i jasność rozumowania, znacznie zmniejszając ryzyko ciężkiej choroby w przyszłości."



Więcej propozycji pod etykietą KSIĄŻKA.

Brokułowy pilaw. Broccoli pilaf.


3 porcje

1 brokuł
1/2 cebuli, pokrojona w drobną kostkę
2 małe ząbki czosnku, przeciśnięty przez praskę
3 łodygi selera naciowego, pokrojony w plastry
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
200 ml wody
4 łyżki suszonej żurawiny

750 g mięsa wieprzowego, pokrojone na kawałki
suszony rozmaryn
sól, pieprz
oliwa z oliwek lub dziewiczy olej kokosowy do smażenia

Brokuł umyj, podziel na różyczki, rozdrobnij przy pomocy blendera kielichowego lub rozdrabniacza tak by wyglądał jak ryż. W głębokim rondlu podgrzej oliwę, dodaj czosnek i cebulę, podsmaż. Dodaj brokuł, seler naciowy i wlej 200 ml wody, duś pod przykryciem 7 - 10 minut, od czasu do czasu zamieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia, dodaj żurawinę i wymieszaj.
Wieprzowinę dopraw solą, pieprzem i rozmarynem. Usmaż na grillowej patelni, podlej niewielką ilością wody i duś pod przykryciem 15 minut. Podawaj z brokułowym ryżem.


3 servings
1 broccoli
1/2 onion, cut into small cubes
2 small cloves of garlic, pressed

2 celery of stalks, cut into slices
2 tablespoons of olive oil
salt
freshly ground pepper
200 ml water
4 tablespoons of dried cranberries

750 g pork, cut into pieces
dried rosemary

salt, pepper
olive oil or virgin coconut oil for frying

Wash broccoli, shred using cup-blender/chopper until looked like rice. In a deep saucepan, heat olive oil, add garlic and onion, fry. Add the broccoli, celery and pour 200 ml of water, simmer covered for 7 - 10 minutes, stir from time to time. Season with salt and pepper. Remove from heat, add dried cranberries and mix.
Season pork with salt, pepper and rosemary. Fry meat on a grill pan, pour
little amount of water and simmer, covered, 15 minutes. Serve with broccoli rice.