Polecam książkę "Grain brain Zbożowa głowa" dr David Perlmutter (neurolog). Szczególnie osobom z nietolerancją na gluten, z celiakią, z cukrzycą i z chorobami mózgu.
Fragmenty z wstępu:
"Chcę wszystkim uświadomić, że los mózgu nie zależy od genów. Nie jest nieuchronny. ... dysfunkcje mózgu zaczynają się od chleba naszego powszedniego, a ja zamierzam to udowodnić. .... współcześnie uprawiane zboża niezauważalnie niszczą mózg. Nie chodzi tylko o białą mąkę, makaron i ryż ... Moje twierdzenie odnoszę również do produktów, które wielu z nas uważa za zdrowe: pełnego ziarna pszenicy, chleba wieloziarnistego, mieszanki siedmiu zbóż..."
"Wskażę, jakie zagrożenie dla zdrowia stanowi jedzenie owoców i sięganie do innych źródeł węglowodanów oraz jakie dalekosiężne mogą być tego konsekwencje, powodujące szkody w mózgu i przyspieszające starzenie się organizmu. To nie science fiction, tylko udokumentowany fakt."
Jestem przekonany, że powszechna zmiana diety w ostatnim stuleciu - z wysokotłuszczowej i niskowęglowodanowej na dzisiejszą, wysokowęglowodanową i niskotłuszczową, składającą się głównie ze zbóż i innych szkodliwych węglowodanów - to źródło współczesnej plagi schorzeń mózgu.
Informacje o wrażliwości ludzkiego mózgu na spożywane pokarmy powoli zaczynają pojawiać się w prestiżowych wydawnictwach medycznych."
"Poruszany tu temat dotyczy każdego (nie tylko chorych). Nazywam gluten "cichą zarazą", która zupełnie niezauważalnie powoduje trwałe szkody."
"To książka o zmianie sposobu życia, której można dokonać natychmiast, żeby zachować zdrowy mózg i jasność rozumowania, znacznie zmniejszając ryzyko ciężkiej choroby w przyszłości."
Więcej propozycji pod etykietą KSIĄŻKA.
Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.
niedziela, 13 marca 2016
Brokułowy pilaw. Broccoli pilaf.
3 porcje
1 brokuł
1/2 cebuli, pokrojona w drobną kostkę
2 małe ząbki czosnku, przeciśnięty przez praskę
3 łodygi selera naciowego, pokrojony w plastry
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
200 ml wody
4 łyżki suszonej żurawiny
750 g mięsa wieprzowego, pokrojone na kawałki
suszony rozmaryn
sól, pieprz
oliwa z oliwek lub dziewiczy olej kokosowy do smażenia
Brokuł umyj, podziel na różyczki, rozdrobnij przy pomocy blendera kielichowego lub rozdrabniacza tak by wyglądał jak ryż. W głębokim rondlu podgrzej oliwę, dodaj czosnek i cebulę, podsmaż. Dodaj brokuł, seler naciowy i wlej 200 ml wody, duś pod przykryciem 7 - 10 minut, od czasu do czasu zamieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia, dodaj żurawinę i wymieszaj.
Wieprzowinę dopraw solą, pieprzem i rozmarynem. Usmaż na grillowej patelni, podlej niewielką ilością wody i duś pod przykryciem 15 minut. Podawaj z brokułowym ryżem.
3 servings
1 broccoli
1/2 onion, cut into small cubes
2 small cloves of garlic, pressed
2 celery of stalks, cut into slices
2 tablespoons of olive oil
salt
freshly ground pepper
200 ml water
4 tablespoons of dried cranberries
750 g pork, cut into pieces
dried rosemary
salt, pepper
olive oil or virgin coconut oil for frying
Wash broccoli, shred using cup-blender/chopper until looked like rice. In a deep saucepan, heat olive oil, add garlic and onion, fry. Add the broccoli, celery and pour 200 ml of water, simmer covered for 7 - 10 minutes, stir from time to time. Season with salt and pepper. Remove from heat, add dried cranberries and mix.
Season pork with salt, pepper and rosemary. Fry meat on a grill pan, pour little amount of water and simmer, covered, 15 minutes. Serve with broccoli rice.
Subskrybuj:
Posty (Atom)