Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.
niedziela, 13 marca 2016
Brokułowy pilaw. Broccoli pilaf.
3 porcje
1 brokuł
1/2 cebuli, pokrojona w drobną kostkę
2 małe ząbki czosnku, przeciśnięty przez praskę
3 łodygi selera naciowego, pokrojony w plastry
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
200 ml wody
4 łyżki suszonej żurawiny
750 g mięsa wieprzowego, pokrojone na kawałki
suszony rozmaryn
sól, pieprz
oliwa z oliwek lub dziewiczy olej kokosowy do smażenia
Brokuł umyj, podziel na różyczki, rozdrobnij przy pomocy blendera kielichowego lub rozdrabniacza tak by wyglądał jak ryż. W głębokim rondlu podgrzej oliwę, dodaj czosnek i cebulę, podsmaż. Dodaj brokuł, seler naciowy i wlej 200 ml wody, duś pod przykryciem 7 - 10 minut, od czasu do czasu zamieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia, dodaj żurawinę i wymieszaj.
Wieprzowinę dopraw solą, pieprzem i rozmarynem. Usmaż na grillowej patelni, podlej niewielką ilością wody i duś pod przykryciem 15 minut. Podawaj z brokułowym ryżem.
3 servings
1 broccoli
1/2 onion, cut into small cubes
2 small cloves of garlic, pressed
2 celery of stalks, cut into slices
2 tablespoons of olive oil
salt
freshly ground pepper
200 ml water
4 tablespoons of dried cranberries
750 g pork, cut into pieces
dried rosemary
salt, pepper
olive oil or virgin coconut oil for frying
Wash broccoli, shred using cup-blender/chopper until looked like rice. In a deep saucepan, heat olive oil, add garlic and onion, fry. Add the broccoli, celery and pour 200 ml of water, simmer covered for 7 - 10 minutes, stir from time to time. Season with salt and pepper. Remove from heat, add dried cranberries and mix.
Season pork with salt, pepper and rosemary. Fry meat on a grill pan, pour little amount of water and simmer, covered, 15 minutes. Serve with broccoli rice.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz