Kruszonka
30 g zmielonych migdałów
30 g zmielonych orzechów włoskich
120 g skrobi kukurydzianej lub bezglutenowej skrobi pszennej*
80 g masła
50 g cukru trzcinowego
Owoce
1000 g śliwek (5 żółtych i 5 ciemnych śliwek, duże)
250 g jeżyn
30 g cukru trzcinowego
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).
Masło posiekaj, dodaj mąkę, zmielone migdały i orzechy. Wszystko razem połącz i wyrób na gładką masę. Dodaj cukier, ponownie wyrabiaj, by uzyskać gładką masę. Wstaw do lodówki na 30 minut. Śliwki pokrój w ćwiartki, dodaj jeżyny i cukier trzcinowy, wymieszaj i wyłóż na formę do zapiekania. Na owoce posyp schłodzoną kruszonkę, zapiekaj w nagrzanym do 190 - 200 stopni Celcjusza piekarniku przez 20 - 25 minut.
Crumble
30 g ground almonds
30 g ground walnuts
120 g corn starch or gluten-free wheat starch*
80 g butter
50 g cane sugar
Fruits
1000 g plums (5 yellow and 5 dark plums, large)
250 g blackberries
30 g cane sugar
* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products).
Chop the butter, add the flour, ground almonds and nuts. Connect all together and knead until smooth. Add sugar, knead again to get a smooth cake. Put in the fridge for 30 minutes. Cut plums into quarters, add the blackberries and cane sugar, mix and put them on the caserole dish. Sprinkle chilled crumble, bake in preheated oven to 190 - 200 degrees Celsius for 20 - 25 minutes
Zobacz także / See also: