350 g wiśni, bez pestek
250 g jabłek papierówek, obrane i pokrojone w kostkę (3 jabłka)
80 g cukru
Kruszonka:
35 g amarantusa ekspandowanego
3 łyżki skrobi kukurydzianej lub bezglutenowej skrobi pszennej
80 g masła
40 g cukru trzcinowego
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).
Masło posiekaj, dodaj mąkę i cukier, wyrób na gładką masę. Dodaj amarantus, wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj migdały i ponownie wszystko wymieszaj.
Wiśnie i jabłka wymieszaj z cukrem. Przełóż do naczynia żaroodpornego w którym będziesz zapiekał owoce. Na wierzch posyp kruszonkę z amarantusa. Zapiekaj owoce w 175 stopniach Celsjusza przez 35 minut z termoobiegiem, po 15 minutach pieczenia przykryj naczynie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz