/scroll down to English version/
4 podudzia kurczaka
sól i słodka papryka
oliwa z oliwek do smażenia
1 cebula pokrojona w piórka
4 ząbki czosnku, pokrojony na połówki
kilkanaście czarnych oliwek
250 g pomidorków koktajlowych
1 łyżeczka suszonego tymianku
20 ml wytrwanego białego wina
1 łyżka bezglutenowej musztardy
pęczek zielonych szparag (około 12- 14)
Szparagi - odetnij końcówki około 2 cm, tę twardą część od dołu, przekrój na pół.
Kurczaka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Posyp solą i słodką papryką. Podsmaż z obu stron na złoty kolor. Wyjmij kurczaka z patelni.
Na tej samej patelni podsmaż cebulę z czosnkiem kilka minut, dodaj musztardę, wino i tymianek, gotuj sos około 2 minut.
Na blaszkę przelej sos, dodaj pomidorki i szparagi, na wierzchu ułóż kurczaka.
Wszystko piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem, piecz 30 minut.
4 chicken drumsticks
salt and sweet pepper
olive oil for frying
1 onion, cut into feathers
4 garlic cloves, cut into halves
a dozen black olives
250 g of cherry tomatoes
1 teaspoon of dried thyme
120 ml of dry white wine
1 tablespoon of gluten-free mustard
a bunch of green asparagus (around 12-14)
Asparagus - cut the ends about 2 cm, this hard part from the bottom, cut in half.
Rinse chicken, dry with a paper towel. Sprinkle with salt and sweet pepper. Fry on both sides until golden brown. Take the chicken out of the pan.
In the same pan, fry onion and garlic for a few minutes, add mustard, wine and thyme, and cook sauce for about 2 minutes.