Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

czwartek, 2 lutego 2023

Jajka zapiekane z cukinią i boczkiem. Baked eggs with zucchini and bacon.

 


/scroll down to english version/

na 1 porcję
7 plastrów boczku
1/2 średniej cukinii
sól i pieprz do smaku
zioła prowansalskie
3 jajka
żółty ser

mały zapiek o średnicy 15 cm

Żółty ser zetrzyj na dużych oczkach.
Cukinię umyj, pokrój w drobną kostkę. dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, wymieszaj.
Dno i boki naczynia do zapiekania wyłóż boczkiem. Na dno połóż cukinię. Na wierzch wbij 3 jajka, dopraw solą. Na wierzchu posyp startym żółtym serem.
Piecz 17 minut w nagrzanym piekarniku do 170 stopni Celsjusza z termoobiegiem.

for 1 serving
7 slices of bacon
1/2 medium zucchini
salt and pepper to taste
Herbes de Provence
3 eggs
cheese

a small casserole with a diameter of 15 cm

Grate the cheese on the large holes.
Wash zucchini, cut into small cubes. season with salt, pepper and herbs de Provence, mix.
Line the bottom and sides of the baking dish with bacon. Put the zucchini on the bottom. Crack 3 eggs on top, season with salt. Sprinkle grated cheese on top.
Bake for 17 minutes in a preheated oven to 170 degrees Celsius with air circulation.


Gruszki zapiekane z cynamonem. Baked pears with cinnamon.

 



scroll down to English version


2 porcje
2 gruszki
sok z cytryny
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka cynamonu
jogurt kokosowy lub naturalny

Gruszki umyj, przekrój na pół, usuń gniazdo z pestkami. Skrop sokiem z cytryny. Cukier wymieszaj z cynamonem. Wnętrze gruszki posyp cukrem z cynamonem. Gruszki piecz w nagrzanym do 170 stopni Celsjusza piekarniku z teroobiegiem, piecz 20 - 30 minut, aż cukier się zacznie karmelizować.
Przed podaniem udekoruj jogurtem.


2 servings
2 pears
lemon juice
2 tablespoons of cane sugar
1 tablespoon of cinnamon
coconut or natural yogurt

Wash pears, cut them in half and remove the pits. Sprinkle with lemon juice. Mix sugar with cinnamon. Sprinkle the inside of the pear with sugar and cinnamon. Bake the pears in preheated oven to 170 degrees Celsius with air flow, for 20 - 30 minutes, until the sugar starts to caramelize.
Garnish with yogurt before serving.