Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.
środa, 13 maja 2015
Zupa selerowa z gruszką. Celery soup with pear.
Pierwszy raz robiłam zupę z selera. W internecie można znaleźć przepisy na zupę z selera korzeniowego, za którym ja nie przepadam. Ugotowałam zupę z selera naciowego, zupa wyszła naprawdę smaczna.
2 porcje
7 - 8 dużych łodyg selera naciowego
2 duże gruszki
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy lub masła
150 ml mleka kokosowego (lub słodkiej śmietany 12%)
450 ml wody
orzechy włoskie do posypania
Seler i gruszki umyj, pokrój w plasterki. W garnku umieść seler, dodaj oliwę i wodę. Gotuj 15 minut, dodaj gruszki, sok z cytryny i zmiksuj wszystko używając ręcznego blendera. Dodaj śmietanę, dokładnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu zupę około 3 minut. Podawaj posypaną orzechami włoskimi.
2 servings
7 - 8 large stalks of celery
2 large pears
1 tablespoon of lemon juice
2 tablespoons of oil or butter
150 ml of coconut milk (or cream, 12%)
450 ml of water
walnuts to sprinkle
Wash celery and pears, cut into slices. In a saucepan, place celery, add oil and water. Cook for 15 minutes, add the pears, lemon juice and blend everything with hand blender. Add the cream, stir well. Cook soup on low heat about 3 minutes. Serve soup sprinkled with walnuts.
Subskrybuj:
Posty (Atom)