Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

niedziela, 27 października 2019

Ciastka dyniowe, bez glutenu, bez cukru. Pumpkin cookies, gluten free, sugar free.


/scrolldown to English version/
16 - 18 sztuk
1 jajko
100 g masła orzechowego, bez soli, bez cukru (może byćmasło migdałowe)
220 g puree dyniowego
260 g erytrytolu lub 190 g cukru
1 łyżeczka aromatu wanilowego
140 g mąki migdałowej
120 g bezglutenowej mąki z ciecierzycy
60 g bezglutenowej mąki z amarantusa
1/4 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki cynamonu
1 1/2 łyżeczki przyprawy dyniowej, przepis poniżej*

*przyprawa dyniowa
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Wymieszaj w misce masło orzechowe, jajko, puree dyniowe, olejek waniliowy i erytrytol. Dodaj mąkę, sól i przyprawy, wymieszaj dokładnie. Ciasto będzie lepkie. Wstaw na 30 minut do lodówki. Po schłodzeniu nakładaj ciasto łyżką do lodów na blachę wyłożoną pergaminem. Piecz ciastka 20 - 22 minut w 170 stopniach Celsjusza z termoobiegiem. Odstaw do ostygniecia.



16 - 18 pieces
1 egg
100 g peanut butter, no salt, no sugar (you can use almond butter)
220 g pumpkin puree
260 g erythritol lub 190 g sugar
1 teaspoon vanilla aroma
140 g almond flour
120 g gluten-free chickpea flour
60 g gluten-free amaranth flour
1/4 teaspoon salt
3/4 teaspoon cinnamon
1 1/2 teaspoons pumpkin spice, recipe below *

* pumpkin spice
2 teaspoons cinnamon
1 teaspoon ground ginger
1/2 teaspoon ground cloves
1/2 teaspoon ground nutmeg

Mix peanut butter, egg, pumpkin puree, vanilla aroma(flavor) and erythritol in a bowl. Add flour, salt and spices, mix thoroughly. The dough will be sticky. Put in the fridge for 30 minutes. After cooling, put the dough with an ice cream spoon on a baking tray lined with parchment. Bake cookies 20 - 22 minutes at 170 degrees Celsius with air flow. Set aside to cool.