Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

sobota, 26 maja 2018

Bigos mojej mamy. My Mum's sauerkraut-and-meat stew.


/scroll down to the English version/
2 kg kiszonej kapusty, bio
3 duże marchewki
2 pietruszki
1/2 korzenia selera
4 liście laurowe
7 ziaren ziela angielskiego
400 g boczku, pokrojony w dużą kostkę
400 g mięsa wieprzowego pokrojone w dużą kostkę
1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
5 łyżek oliwy
6 - 7 łyżek koncentratu pomidorowego
6 - 7 łyżek ketchupu, bezglutenowy
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

W dużym garnku umieść kiszoną kapustę, dodaj ziele angielskie i liście laurowe, zalej wodą i gotuj kapustę pod przykryciem 1 godzinę. Jeżeli woda wyparuje, dolej tak by przykrywała kapustę. Po  godzinie gotowania odcedź. 
W międzyczasie zetrzyj warzywa (marchew, seler i pietruszkę) na dużych oczkach.
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i boczek, podsmaż około 3- 4 minut, mieszając od czsu do czasu. Dodaj boczek i cebulę do kiszonej kapusty. Dodaj warzywa - pietruszkę, marchew i seler, pieprz, cukier, koncentrat pomidorowy i ketchup. Dokładnie wymieszaj. Duś wszystko kolejną godzinę, podlewając od czasu do czasu niewielką ilością wody. Dodatkowo mieszaj kapustę z warzywami i boczkiem podczas gotowania. Podawaj na ciepło. Bigos przechowuj w lodówce, by nie zrobił się kwaśny.
Uwaga: Bigos jest smaczniejszy, gdy podgrzewasz go kilka razy. Dlatego najlepiej przygotować go kilka dni przed podaniem i każdego dnia dusić 15 - 20 minut.

Sauerkraut-and-meat stew is called bigos in Poland.

2 kg of sauerkraut, organic
3 large carrots
2 parsley
1/2 celery root 
4 bay leaves 
7 allspice seeds 
400 g bacon, cut into large cubes
400 g pork, cut into large cubes

1 onion, cut into small cubes
5 tablespoons oil
6 - 7 tablespoons tomato puree/paste 
6 - 7 tablespoons ketchup, gluten-free
3 teaspoons sugar 
1 teaspoon freshly ground pepper

In a large pot, place sauerkraut, add allspice and bay leaves, pour over water and cook the cabbage covered one hour. If the water evaporates, pour water so that it covers the cabbage. After one hour of cooing drain.

In the meantime, grate the vegetables (carrots, celery and parsley) on large meshes. 
Heat oil in the pan, add onions and bacon, fry for about 3-4 minutes, stirring from time to time. Add the bacon and onions to the sauerkraut. Add vegetables - parsley, carrot and celery, add pepper, sugar, tomato paste and ketchup. Mix thoroughly. Cook it one  hour more, pour a small amount of water from time to time. In addition, mix the sauerkraut with vegetables and bacon when cooking. Serve hot! Store the sauerkraut-and-meat stew in the fridge so that it does not get sour.
Note: Sauerkraut-and-meat stew is tastier when you heat it several times. Therefore, it is best to prepare the sauerkraut-and-meat stew a few days before serving and simmer 15-20 minutes every day.